BELORUSIJA PROTERALA LETONSKOG AMBASADORA, Letonija uzvraća ISTOM MEROM
Belorusija, Foto: EPA-EFE/ TATYANA ZENKOVICH

glavna tema

BELORUSIJA PROTERALA LETONSKOG AMBASADORA, Letonija uzvraća ISTOM MEROM

Belorusija je od juče u centru međunarodnog skandala, a cela Evropa je ustala u zajedničkoj osudi Lukašenkove otmice opozicionara Protaševiča

Objavljeno:

Belorusija je danas proterala letonskog ambasadora iz Minska i osoblje ambasade, izuzev jednog člana, saopštila je beloruska državna agencija Belta, a Letonija je ubrzo uzvratila istom merom.

Potez je najavio beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, koji je rekao da bi jednom administrativcu trebalo da bude dozvoljeno da ostane da brine o zgradi ambasade, javio je Rojters.

Ovaj potez došao je nakon jučerašnjeg incidenta u kojem je u Minsku prizemljen avion na liniji Atina - Vilnjus. Iako je tajming zanimljiv zbog jučerašnjeg incidenta, belorusko ministarstvo spoljnih poslova dalo je potpuno drugačije obrazloženje.

Kako prenosi agencija TASS, belorusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da se na taj potez odlučilo zbog uvrede nanete beloruskoj zastavi u glavnom gradu Letonije, Rigi, rekao je Makej. Navodno, na Svetskom prvenstvu u hokeju koje se održava u Rigi državna zastava Belorusije bila je zamenjena belo-crveno-belom (nezvaničnom zastavom opozicije).

- Protestna nota je poslata ambasadoru. Ne možemo da dozvolimo da takve provokacije ostanu bez odgovora, tako da smo poručili letonskom ambasadoru da mora da napusti Belorusiju u naredna 24 sata, dok ostalo osoblje mora da izađe iz Belorusije u roku od 48 sati, a dozvoljeno je da ostane samo jedna osoba - izjavio je Makej.

Letonija je Belorusiji na ovo odgovorila istom merom pa je cela beloruska ambasada u Rigi proterana, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Belorusija nacrtala sebi metu na čelu

Belorusija je od juče u centru međunarodnog skandala, a cela Evropa je ustala u zajedničkoj osudi Lukašenkove otmice opozicionara Protaševiča. Tako se beloruska ambasada u Rimu danas našla u "neprijatnoj situaciji".

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova je danas pozvalo beloruskog ambasadora u Rimu kako bi izrazilo protest zbog prinudnog spuštanja aviona kompanije Rajaner u Minsk, koji je leteo iz Atine ka litvanskom Vinljusu, a nakon čega je uhapšen novinar Roman Protaševič.

Italijansko ministarstvo je saopštilo da je "kidnapovanje" Protaševiča neprihvatljiv čin, koji znači "vrlo ozbiljno kršenje pravila o bezbednom međunarodnom letenju, zbog čega se Belorusija smatra odgovornom", preneo je Rojters.

Zamenik ministra spoljnih poslova Benedeto dela Vedova je rekao ambasadoru da Protaševič i njegovi saradnici treba da budu odmah oslobođeni.

"Italija se neće štedeti u naporu da se izdejstvuje momentalno puštanje svih političkih zatvorenika", navodi se u saopštenju Dela Vedove.

Italija razgovara sa partnerima EU o uvođenju mera protiv Belorusije koje su "proporcionalne težini incidenta".

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.