POGINULO 14 LJUDI, MEĐU NJIMA I 5 ČLANOVA PORODICE I DEČAK (2): Objavljen je i sadržaj poslednje SMS poruke
Nesreća, Foto: Vigili del Fuoco/Facebook

UŽAS

POGINULO 14 LJUDI, MEĐU NJIMA I 5 ČLANOVA PORODICE I DEČAK (2): Objavljen je i sadržaj poslednje SMS poruke

Italijanski predsednik Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi izrazili su duboko saučešće.

Objavljeno:

Kabina žičare pala je sa visine od dvadeset metara, usmrtivši 14 ljudi, od kojih pet Izraelaca, a jedno dete je teško povređeno u nedelju u Stresi na obali jezera Mađore na severu Italije.

Dvoje dece od devet i pet godina hospitalizovano je u Torinu. Devetogodišnje dete podleglo je povredama, a drugo je polomilo lobanju i nogu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pet Izraelaca poginulo u nesreći, uključujući jedan par i jedno dete s prebivalištem u Italiji i jedan par koji živi u Izraelu.

Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijer Mario Dragi izrazili su duboko saučešće.

Nesreća se dogodila oko 12.30 na 100 metara od poslednje visinske stanice žičare. Čini se da je kabl pukao na vrhu. U kabini je bilo 15 ljudi.

Kapacitet kabina je 35 putnika, pa je problem zagušenja eliminisan.

„Kabina je pala oko petnaest metara i srušila se na drvo“, objasnio je jedan lokalni karabinjer.

"Gondola je trebala da stigne do Motaronea. U jednom trenutku krenula se unazad, udarivši o stub koji ju je oborio", objasnio je gradonačelnik Stresa Marcella Severino.

Dvadesetominutna vožnja žičarom povezuje selo Stresa i planinu Mottarone na blizu 1.500 metara.

Prvi snimci sa mesta tragedije pokazuju vatrogasce i policajce oko ostataka crveno-bele kabine, koja je pala u teško dostupno šumovito područje.

Državno pravobranilaštvo u Milanu otvorilo je istragu o „nehotičnom ubistvu i povredama iz nehata“.

Žičara je zatvorena između 2014. i 2016. godine zbog radova na održavanju.

Obale predalpskog jezera Maggiore, između Švajcarske i Italije, omiljena su destinacija za strane i italijanske posetioce.

U poruci na italijanskom jeziku, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je svoje duboko žaljenje porodicama i prijateljima koji su izgubili voljenu osobu u toj tragičnoj nesreći.

U nedelju uveče italijanski list Corriere della Sera objavio je imena žrtava: Amit Biran (30), Tal Peleg (Amitova supruga, 26), Tom Biran (sin Birane Amite i Pelega Tala, 2), supružnici Barbara Koen Koniski (71) i Itšak Koen (82), Šahaisavandi Mohamadreza (23), Serena Kosentino (27), Silvija Malnati (26), Alesandro Merlo (29), Vitorio Zorloni (54), Elisabeta Persanini (38), Matia Zorloni (sin Vittoria i Elisabette Persanini, 5), i supružnici Gasparo Angelo Vito (45) i Roberta Pistolato (40).

Italijanski mediji navode i dramatičnije detalje o žrtvama.

Brat malog Toma, Eitan (9), jedini je preživeo tragediju i nalazi se u bolnici sa ozbiljnim povredama. Njegovi pradede, Ithak Koen i Barbara Koen Koniski su bake i deke pokojnog Tala Pelega i stigli su u Paviju pre nekoliko dana iz Tel Aviva da bi se tamo sastali sa članovima svoje porodice. Danas su odlučili da krenu na putovanje ...

Pokojna Roberta Pistolato i suprug Angelo Vito Gasparo (45) putovali su na jezero Mađore da proslave svoj 40. rođendan. Roberta je porodici u Pugli, tačnije njenoj sestri, poslala u nedelju poslednju SMS poruku: „Idemo gore do žičare“. Corriere della Sera piše da je 40-godišnjakinja nedavno završila studije medicine i radila u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi u Pjaćenci.

Povređeni mladi par Silvija Malnati (27) i Alesandro Merlo (29) bili su u vezi deset godina i bili su pred venčanjem.

Petogodišnji sin Vittorija Zorlonija i Elisabete Persanini, Matia Zorloni, prebačen je u bolnicu u Torinu u kritičnom stanju i tamo je umro.

U strašnoj nesreći smrtno je stradalo pet porodica - dve koje žive u Lombardiji, jedna u Emiliji Romanji, jedna u Kalabriji i porodica izraelskog porekla koja živi u Paviji.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.