ISMAIL HANIJE: Zahvalio je Iranu na raketama i pomoći za pobedu nad Izraelom
Ilustracija, Foto: Printscreen/YouTube/EDUCATION TUBE

ŠTA ĆE BITI?

ISMAIL HANIJE: Zahvalio je Iranu na raketama i pomoći za pobedu nad Izraelom

Poslednji rat u Gazi pokazao je i odrešene novine u Hamasovom arsenalu

Objavljeno:

Raketni dueli Izraela i Hamasa su utihnuli, ali nisu okršaji Palestinaca sa jedne i Izraelaca sa druge strane na Zapadnoj obali. Svaka strana je posle 11 dana okršaja proglasila pobedu, a prvi u tome požurio je i lider Hamasa Ismail Hanije, koji se namerno ili nesvesno zahvalio za pomoć u raketama Iranu i time priznao ono što se punih 15 godina znalo, ali su o tome svi ćutali.

Hamas
foto: Printscreen twitter

Hanijevo priznanje je zapravo bila potvrda svih izraelskih tvrdnji da je Iran preko posrednika naoružavao Hamas u Gazi raketama koje su korištene u napadima na Izrael 2006, 2008, 2009, 2012, 2014 i sad 2020. godine.

Kalibar raketa je bio različit od 122 mm onih tipa Kasam -1 kalibra 60 mm ,preko Kasama -2 150 mm i Kasama -3 170 mm, Grad 122 mm do Fajdr 5 333 mm.

Poslednji rat u Gazi pokazao je i odrešene novine u Hamasovom arsenalu. To se pre svega misli na za sad nepoznatu taktičku raketu "Ajaš 250” dometa oko 250 kilometara.

O raketi se malo zna. Jedino što je poznato jeste da ima domet do 250 kilometara. Jedino je tajna težina bojeve glave. Osim slika rakete više detalja nije saopšteno, ali jest to po kome je ova raketa dobila ime.

Druga novina je dron samoubica "Ababil -T", koje HAMAS još naziva "Shehab".

Inače, ovaj dron samoubica već je našao primenu u ratu u Jemenu od kada ga Huti koje podržava Iran konstantno koriste u napadu na Saudijsku Arabiju.

Ovaj dron Saudijci su upoznali 2018. kada su rojevi izvršili napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Isti tip drona sad je osvanuo i u Gazi odakle poleću na ciljeve u Izraelu.

Gaza
foto: Profimedia

I treća novina u čemu je prste verovatno imao i Iran jeste autonomno daljinski upravljivo, besposadno podvodno plovilo koji su neki pogrešno nazavali " Hamasovom podmornicom".

Za ovo autonomno daljinski upravljivo, besposadno podvodno plovilo prvi put se čulo 17. maja kada se internetom pronela vest da je napadnuto izraelsko plovilo blizu obale Gaze, koje je promašilo brod.

Prema obaveštajnim procenama Izraela, podvodna plovila koja koristi Hamas nisu novost. Većina ovih plovila nastala je u priručnim radionicama koje koristi mornarica Hamasa i u sebi sadrže 30 kilograma eksploziva. Namenjeni su za napade na plovila izraelske vojske koja u okviru pomorske blokade patroliraju pored Gaze sprečavajući prenos naoružanja u ovu enkalvu pod kontrolom Hamasa.

Da li će posle poslednjeg rata Hamas otkriti još novina što se tiče iranskih raketa koje su korištene u Gazi ostaje da se vidi. Najverovatnije će biti to da će se o tome zaćutati i da je ovo rečeno u propagandne svrhe jer obe zemlje Iran i Izrael već nekoliko godina vode rat u senci.

Inače u Gazi se kao i u Libanu već slavi pobeda Hamas nad Izraelom iako je u ovom delu pod kontrolom Palestinaca poginula 232 civila, dok je broj stradalih u Izraelu 12.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je danas muslimanske države da vojno i finansijski podrže Palestince i pomognu obnovu Gaze nakon 11-dnevnog sukoba sa Izraelom, javili su iranski mediji.

"Muslimanske države moraju iskreno da podrže palestinski narod, putem vojne ... ili finansijske podrške ... ili obnavljanjem infrastrukture Gaze", rekao je Hamnei u izjavi koju su preneli mediji, javlja Rojters.

Poslednji rat između Hamasa i Izrael je bio četvrti u nizu od 2008 do 2014. godine. Rat je trajao ukupno 11 dana.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.