MAS SUTRA U POSETI IZRAELU I RAMALI: Pokušaće nešto da uradi, ali...
Hajko Mas, Foto: Youtube printscreen

važno

MAS SUTRA U POSETI IZRAELU I RAMALI: Pokušaće nešto da uradi, ali...

To će biti prva poseta Izraelu jednog visokog evropskog zvaničnika od početka tog sukoba

Objavljeno:

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas otputovaće sutra u Izrael i u Ramalu - na palestinskoj teritoriji, da bi razgovarao o smirivanju oružaanog sukoba Izraela s palestinskim Hamasom, rekla je danas njegova portparolka.

To će biti prva poseta Izraelu jednog visokog evropskog zvaničnika od početka tog sukoba.

Mas će se sastati s izraelskim ministrima spoljnih poslova i odbrane, ;Gabijem Aškenazijem i ;Benijem Gancom, a predvidjen je i sastanak sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom.

U Ramali će Mas razgovarati s palestinskim premijerom Mohamadom Štajehom i uveče se vratiti u Berlin.

Mas je na jednoj konferenciji za novinare odbacio mogućnost susreta sa vodjama Hamasa, organizacije za koju je rekao da izvdi "terorističke napade".

Oružani sukob s Izraelom je 10. maja palestinski ekstremistički pokret Hamas počeo ispaljivanjem raketa, čime je ;reagovao na sukob izraelske policije s palestninskim demonstarntima u Istočnom Jerusalimu od kojih je veliki broj povredjen.

Te demonstracije su bile podstaknute pretnjom o prisilnom iseljavanju palestinskih porodica i naseljavanju jevrejskih kolonista.

Od tada je od izraelskog bombardovanja pojasa Gaze poginulo 219 ljudi, uključujući 63 dece, a od raketnih napada Hamasa je u Izraelu poginulo 12 ljudi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je više puta ;izrazila "solidarnost" s Izraelom rekavši da "ima prava da se brani" od napada Hamasa.

Merkel je juče u telefonskom razgovoru sa jordanskim kraljem Abdalahom Drugim zatražila brzo uspostavljanje prekida vatre da bi se omogućili politički pregovori, a Francuska u saradnji s Egiptom i Jordanom predložila da prekid vatre zahteva Savet bezbednosti UN.

Bonus video:

04:59

kriminolog

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.