DA LI JE KONAČNO REŠENA NAJITRIGANTNIJA MISTERIJA NA SVETU? Telo muškarca ekshumirano pre više od 70 godina!
Grob, Foto: Twitter printscreen

jezivo

DA LI JE KONAČNO REŠENA NAJITRIGANTNIJA MISTERIJA NA SVETU? Telo muškarca ekshumirano pre više od 70 godina!

Tokom godina mnoge teorije su se pojavile u vezi sa njegovim identitetom - od špijuna iz Hladnog rata do odbačenog ljubavnika.

Objavljeno:

Telo muškarca koje je pronađeno na plaži u Somertonu, na jugu Australije, pre više od 70 godina je ekshumirano, u nadi da će doneti rešenje jedne od najintrigantnijih misterija u zemlji.

Identitet i uzrok smrti "muškarca iz Somertona" i dalje su nepoznati, prenosi Bi-Bi-Si.

Tokom godina mnoge teorije su se pojavile u vezi sa njegovim identitetom - od špijuna iz Hladnog rata do odbačenog ljubavnika.

Australijska policija je sada saopštila da je ekshumacija od značaja zbog napretka u DNK tehnologiji.

Telo muškarca pronađeno je 1. decembra 1948. godine na plaži Somerton u gradu Adelejdu u južnoj Australiji. Bio je spušten uz morski zid, odeven u odelo i kravatu.

U džepovima nije bilo ničega što bi ga moglo identifikovati. Početne istrage ostavile su slučaj nerešenim.

Muškarac je počivao na groblju u Adelejdu pod nadgrobnim spomenikom na kome je pisalo samo "nepoznati čovek".

Pristup čovekovim posmrtnim ostacima je možda prvi korak u procesu izgradnje DNK profila i otkrivanja odgovora u jednom od najpoznatijih slučajeva u Australiji.

Vlasti su saopštile da će, ukoliko se mogu dobiti dovoljni DNK dokazi, pokušati da identifikuju čoveka i odakle je došao.

- Tehnologija koja nam je sada dostupna očigledno je svetlosnim godinama ispred tehnika koje su bile na raspolaganju kada je ovo telo otkriveno krajem 1940-ih - rekla je pomoćnica direktora za forenzičke nauke Južne Australije, Ana Kokson.

Ona je dodala da su testovi ove vrste izuzetno složeni, ali da će istražitelji koristiti "sve metode koje nam stoje na raspolaganju kako bi pokušali da dovedu do zatvaranja ove misterije".

Slučaj je deo šire operacije kojom se želi dati ime svim neidentifikovanim ostacima u Južnoj Australiji.

- To je priča koja je zaokupila maštu ljudi širom države i, zaista, širom sveta - ali verujem da ćemo, konačno, možda otkriti neke odgovore - rekla je južnoaustralijska državna tužiteljka gospođa Čapman.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.