KINA PRAVI ČUVENI TITANIK U KOME ĆE GOSTI MOĆI DA PRENOĆE! Zna se i kada će biti prvo putovanje, rezervišite mesto!
Titanik, Foto: Printscreen/Youtube

novi titanik

KINA PRAVI ČUVENI TITANIK U KOME ĆE GOSTI MOĆI DA PRENOĆE! Zna se i kada će biti prvo putovanje, rezervišite mesto!

Za izradu replike bilo je potrebno 23.000 tona čelika, a koštala je oko 125.5 miliona evra.

Objavljeno:

Za sve one koji su se pitali kako bi izgledalo biti putnik na čuvenom Titaniku, tematski park u Kini će ponuditi najbliže iskustvo koje čovek može dobiti.

Masivna replika potopljenog okeanskog broda sada je u izgradnji u okrugu Dejing u provinciji Sečuan.

Nazvan "Nepotopivi Titanik", brod je potpuno iste veličine kao što je bio i originalni: dužine 269,06 metara (882 stope) i širine 28,19 metara (92 stope).

Središnji deo tematskog parka nazvan Romandisea imaće iste pogodnosti koje je imao i njegov imenjak, uključujući banket sale, pozorišta, osmatračnice i bazen. Gosti će moći da plate noćenje na brodu koji će biti trajno usidren u rezervoaru u reci Kijiang, oko 130 kilometara od glavnog grada provincije Čengdu, a nekoliko stotina milja od mora.

Datum otvaranja još nije određen.

O ovom projektu prvi put se izveštavalo 2016. godine, kada su građevinski radnici tek započeli polaganje kobilice. Skorašnje fotografije pokazuju koliko je izgradnja napredovala od tada.

Za izradu replike bilo je potrebno 23.000 tona čelika, a koštala je oko 125.5 miliona evra.

Kineski brod nije jedina predložena replika originalnog Titanika - 2018. godine, australijska kompanija Blue Star Line najavila je početak rada na Titaniku II nakon dužeg odlaganja. Promovisan je kao identična kopija onog koji je potonuo, u kojoj se nalazi 835 kabina za smeštaj 2.435 putnika.

Prvo putovanje trebalo je da se održi 2022. godine, ali veb stranica kompanije nije ažurirana od 2018.

Istorija Titanika

Originalni Titanik isplovio je na prvo putovanje iz Sautemptona u Engleskoj do Njujorka 10. aprila 1912. U to vreme to je bio najveći putnički brod.

Oko ponoći 14. aprila, udario je u santu leda i potonuo za manje od tri sata. Prema izveštaju američkog senata o "Titanik katastrofi", 1.517 ljudi je umrlo, a 706 je preživelo od ukupno 2.223 putnika i posade.

Godine 1985. naučnici predvođeni Amerikancem Robertom Balardom locirali su olupine oko 560 kilometara od jugoistočne obale Njufaundlenda u Kanadi. Sledeće godine, Balard i njegova posada su prvi put obavili podvodno istraživanje potonulog broda. Iako Balard priznaje da nikada nije bio "opsednut Titanikom" kaže ipak da je postao opsednut da pronađe olupinu nakon što je svedočio nekolicini neuspešnih pokušaja drugih istraživača.

"Titanik je u to vreme očigledno bio veliki Mont Everest", objašnjava on.

"Toliko je drugih pokušalo - mnogi od njih za koje sam mislio da bi uspeli, ili bi trebalo da uspeju, ali nisu".

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.