BORELJ POSLAO VAŽNU PORUKU: Hitno obustaviti vatru između Palestine i Izraela!
Žozep Borelj, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

prekid

BORELJ POSLAO VAŽNU PORUKU: Hitno obustaviti vatru između Palestine i Izraela!

Cilj je zaštititi civile

Objavljeno:

- Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel pozvao je danas na hitan prekid nasilja i obustavu vatre izmedju Izraela i Palestinaca.

"Cilj je zaštititi civile i dozvoliti pristup humanitarne pomoći Gazi", rekao je Borel posle vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU i dodao da to saopštenje ima podršku 26 od 27 zemalja članica EU, izuzev Madjarske.

Više od 200 Palestinaca je ubijeno u jakim vazdušnim udarima do sada, uključujući desetine dece a više od 1.400 ljudi je ranjeno. Sa izraelske strane ubijeno je najmanje 12 ljudi, medju kojima i jedan petogodišnji dečak u napadima iz pojasa Gaze na civilne oblasti u Izraelu.

Borel je ocenio da je "neprihvatljiv" visok broj civilnih žrtava, uključujući žene i decu.

"Osudjujemo raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa na teritoriju Izraela, i u potpunosti podržavamo pravo Izraela da se brani... ali to treba da bude na srazmeran način i uz poštovanje medjunarodnog humanitarnog prava", dodao je Borel.

Borel je na takodje ocenio da je za bezbednost Palestinaca i Izraelaca "potrebno pravo političko rešenje". Iako je sada prioritet prekid neprijateljstava visoki predstavnik EU je naglasio da posle toga treba ponovo uspostaviti politički okvir za nalaženje rešenja za taj više decenijski sukob izmedju te dve strane.

Madjarska je odbila danas da podrži saopštenje EU u kome se poziva na prekid vatre izmedju Izraela i Palestinaca uz ocenu da je takav tip stavova "parcijalan i neuravnotežen".

"Imam uopšte problem sa evropskim saopštenjima o Izraelu. Ona ne pomažu mnogo, posebno u sadašnjim okolnostima kada su tenzije tako visoke", rekao je madjarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za Frans pres.

Bonus video:

02:30

Diplomata Paić odgovara otkud proizvodnja raketa u Gazi

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.