NASTAVLJAJU DA SE BROJE MRTVI: Još palestinskih žrtava na Zapadnoj obali
Vojnici, Foto: EPA/JAWAD JALALI

tuga

NASTAVLJAJU DA SE BROJE MRTVI: Još palestinskih žrtava na Zapadnoj obali

Od početka tog sukoba u ponedeljak uveče ubijeno je ukupno deset Palestinaca na Zapadnoj obali

Objavljeno:

Šestorica Palestinaca ubijena su danas na Zapadnoj obali u nekoliko sukoba s izraelskom vojskom, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno, petorica su ubijena dok su bacala kamenice na izraelske vojnike na nekoliko lokacija, a šesti u pokušaju da napadne nožem izraelskog vojnika, preneo je Asošiejted pres.

Palestinci su ubijeni usred eskalacije sukoba između izraelske vojske i palestinskog Hamasa koji vlada pojasom Gaze i nasilja u izraelskim gradovima gde živi mešano jevrejsko arapsko stanovništvo.

Od početka tog sukoba u ponedeljak uveče ubijeno je ukupno deset Palestinaca na Zapadnoj obali.

Na toj teritoriji koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine uobičajeno je da se održavaju protesti petkom protiv širenja jevrejskih naselja. Ovog petka demonstranti su takodje osudili izraelske udare na pojas Gaze, navodi Frans pres.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je u današnjim protestima ranjeno više od 100 Palestinaca.

Na Zapadnoj obali živi oko 450.000 jevrejskih naseljenika i 2,8 miliona Palestinaca.

U Turskoj su takodje protestovale stotine ljudi, apelujući na Palestince da nastave otpor protiv Izraela.

Demonstranti su nosili palestinske zastave i uzvikivali parole u znak podrške liderima Hamasa, za vreme simbolične sahrane Palestinaca ubijenih u ovonedeljnim sukobima.

Oni su pozvali turske vojnike da idu u Gazu kako bi pomogli borbu protiv Izraela i uzvikivali "Al Aksa (džamija u Jerusalimu) će biti spasena ako krv bude tekla potocima".

Narod u Turskoj demonstrira protiv Izraela ove nedelje okupljajući se, a policija ne interveniše mnogo uprkos striktnim merama zbog pandemije korona virusa, preneo je Asošiejted pres.

Izraelska vojska je ranije danas ispalila pucnje upozorenja ka grupi demonstranata koji su ušli na izraelsku teritoriju iz Libana u okviru protesta protiv izraelskih napada na Gazu.

Demonstranti su zapalili vatru pre nego što su se vratili na libansku teritoriju, a TV libanskog esktremističkog Hezbolaha je javila da je jedna osoba ranjena.

Protesta je bilo i u Jordanu gde je stotine ljudi trčalo ka granici s Izraelom i silom prošlo kroz kontrolni punkt na jordanskoj strani, javili su lokalni mediji.

Demonstranti u Jordanu su takodje poručivali da će spasiti Al Aksu. Demonstracija je bilo i u prestonici Amanu posle tradicionalnih molitvi muslimana petkom u podne.

Bonus video:

24:29

CENTRALNI DNEVNIK 13.05.2021.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.