SVAKA DEVOJČICA IMA SVOJU CENU: Juliju je deda prodao kada je imala 13, a Marijana je preživela još goru traumu!
Devočice, Foto: Facebook/Sarah Thistlethwaite

vidite to

SVAKA DEVOJČICA IMA SVOJU CENU: Juliju je deda prodao kada je imala 13, a Marijana je preživela još goru traumu!

Meksički medij Reforma intervjuisao je nekoliko žena iz starosedelačkog plemena

Objavljeno:

U planinskim krajevima meksičke države Gerero svaka devojčica “ima svoju cenu” u ropstvu 21. veka karakterističnom za to područje.

Naime, “običaji zajednice” jesu to da kada devojke napune 9 godina, roditelji mogu da ugovore brak i da ih prodaju u iznosu od 40.000 do 200.000 pezosa ili pak da to bude u naturi, tako što bi kupac ponudio volove, stoku ili pivo za nečiju ćerku.

Meksički medij Reforma intervjuisao je nekoliko žena iz starosedelačkog plemena koje su prošle kroz ovakva iskustva, odnosno koje su roditelji prodali.

– Odrede vam cenu i tako vas prodaju bez pitanja i bez obrazlaganja. Ne postoji mogućnost da ne pristanete – rekla je Julija, koju je deda prodao kada je imala 13 godina.

Ona je uspela da pobegne iz te porodice kojoj je prodata pošto ju je muž konstantno, godinama tukao.

– Kaže se da običaji nalažu da kad se devojka proda, ona bude zaštićena u novoj kući kao snaja, ali u praksi to nije tako. Svaka prolazi kroz različite vrste zlostavljanja, fizičkog, psihičkog ili s*ksualnog – dodaje Julija.

Izvesna Marijana, koja je takođe porodata kao dete, podelila je sličnu priču.

– Ako vlasti ne dozvoljavaju da setrguje droga i oružje, zašto dozvoljavaju trgovinu ljudima na ovaj način. Devojke prodaju kao životinje, a oni koji ih kupe, ponašaju se kao prema vlasništvu – navela je ona.

Procenjuje se da se u Gereru godišnje za udaju proda oko 300.000 devojčica i maloletnih devojaka, ali ne postoje tačne brojke.

Marta Givaudan, predsednica jedne meksičke nevladine organizacije tvrdi d institucije nisu preduzele ništa kako bi sprečila ove običaje ropstva koji datiraju iz davnina.

– Muškarci uglavnom kupuju devojke za svoje sinove kako bi ih oženili. Zlostavljanja i s*ksualna iskorišćavanja u ovakvim okolnostima su, nažalost, normalna pojava. Tako se nastavlja ciklus nasilja i siromaštva, a poseban problem nastaje kada devojčice zatrudne – navela je Givaudan, uz podsećanje da država Gerero zauzima drugo mesto u svetu po tinejdžerskoj trudnoći.

Bonus video:

02:34

Vučić o slučaju Palma: Nadležni organi da rade svoj posao

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.