"ŽENA ŠIŠMIŠ" OTKRILA ISTINU O LABORATORIJI U VUHANU! Kako je nastala korona i da li je SZO nešto otkrila?
Naučnici, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

tako ona kaže

"ŽENA ŠIŠMIŠ" OTKRILA ISTINU O LABORATORIJI U VUHANU! Kako je nastala korona i da li je SZO nešto otkrila?

Moramo ozbiljno da shvatimo hipoteze

Objavljeno:

Naučnica sa Instituta za virusologiju u Vuhanu dr Ši Zengli, poznata kao "Žena šišmiš", odbacila je nove tvrdnje da je kovid-19 možda pobegao iz njihove laboratorije, i nazvala ih "tužnim i neprihvatljivim".

Grupa od 18 naučnika, uključujući jednog od najistaknutijih svetskih istraživača korona virusa, ponovo je pokrenula raspravu o tome da li je kovid-19 preko noći pobegao iz laboratorije u Vuhanu.

Upozoravajući da nema dovoljno dokaza da se ta mogućnost isključi, grupa je pisala prestižnom časopisu "Science" pozivajući na dalju istragu porekla soja kovid-19, odgovornog za globalnu pandemiju.

- Moramo ozbiljno da shvatimo hipoteze o prirodnom i laboratorijskom prelivanju dok ne dobijemo dovoljno podataka - navodi se u pismu.

- Pravilna istraga treba da bude transparentna, objektivna, zasnovana na podacima, uključujući široku stručnost, nezavistan nadzor i odgovorno vođena da minimizira uticaj sukoba interesa. Agencije za javno zdravlje i istraživačke laboratorije moraju da otvore svoje evidencije za javnost - navodi se dalje.

Pismo potpisuju uvaženi naučnici koji su eksperti u istraživanju SARS-CoV-2, uključujući Džesi Blum, biologa sa Centra za istraživanje raka u Sijetlu, Ralfa Barica, istraživača korona virusa koji je radio sa naučnicima na institutu Vuhan u Kini i Dejvida Relmena, mikrobiologa i imunologa sa Stanforda.

Međutim, virusolog iz Vuhana Ši Zengli, odgovorila je mejlom u petak ujutru zbog poziva da preda svoja laboratorijska dokumenta.

- To definitivno nije prihvatljivo. Ko može da obezbedi dokaz koji ne postoji? Veoma je tužno pročitati ovo "pismo", koje je napisalo 18 naučnika - odgovorila je naučnica poznata kao "Žena šišmiš".

Ona je dodala kako se hipoteza o curenju iz laboratorije zasniva samo na ekspertizi laboratorije koja već dugo radi na korona virusima slepih miševa, koji su filogenetski povezani sa SARS-CoV-2, prenosi News.com.au.

- Ovakva tvrdnja definitivno će naštetiti ugledu i entuzijazmu naučnika koji su posvećeni radu na novim životinjskim virusima koji imaju potencijalni rizik od prelivanja na ljudsku populaciju i na kraju oslabljuju sposobnost ljudi da spreče sledeću pandemiju - istakla je ona.

Svetska zdravstvena organizacija poslala je tim naučnika u Vuhan, odakle je potekao virus u decembru 2019. godine, kako bi istražili poreklo kovida-19.

Bonus video:

01:39

KORONA I FIZIČKA AKTIVNOST: Virus izaziva ozbiljne kardiovaskularne smetnje, evo kako da se vratite u formu

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.