VELIKI UDAR U PONOĆ, IZRAELSKA PEŠADIJA, ARTILJERIJA I TENKOVI NAPALI GAZU: Svet je na ivici katastrofe (UŽIVO)
Eksplozije, Foto: Profimedija

SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

VELIKI UDAR U PONOĆ, IZRAELSKA PEŠADIJA, ARTILJERIJA I TENKOVI NAPALI GAZU: Svet je na ivici katastrofe (UŽIVO)

- Vazdušne i kopnene snage Izraelske vojske sada napadaju pojas Gaze. Više detalja sledi - objavila je izraelska vojska na Tviteru nedugo posle ponoći

Objavljeno: 01:08h

Kopnene snage Izraelske vojske su se pridružile vazduhoplovnih snagama u napadu na pojas Gaze, objavila je Izraelska vojska, ne potvrđujući niti negirajući da su vojnici prešli granicu palestinske enklave.

- Vazdušne i kopnene snage Izraelske vojske sada napadaju pojas Gaze. Više detalja sledi - objavila je izraelska vojska na Tviteru nedugo posle ponoći.

Artiljerija, tenkovi i pešadija pucaju na mete u pojasu Gaze, ali još uvek nisu ušle u enklavu, objavio je izraelski reporter koji izveštava za državni Kanal 11. Paula Slijer iz Russia Today je takođe javila da artiljerijske jedinice Golani brigade pucaju na mete u Gazi sa granice, ali nisu prešle granicu.

- Rekao sam da će Hamas platiti veoma skupu cenu. Radimo to i nastavićemo to da radimo sa velikim intenzitetom. Ovo nije naša poslednja reč i ova operacija će se nastaviti onoliko koliko bude potrebno - rekao je odmah posle ponoći izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Kopnene snage su primećene kako se gomilaju uz granicu enklave u četvrtak, kad je portparol Izraelske vojske potvrdio da su u "različitih stadijumima pripreme kopnenih operacija".

Pukovnik Džonatan Konrikus rekao je da Izraelska vojska ima komandu divizije i tri pokretne brigade u blizini Gaze i da se priprema za svaku moguću situaciju.

Izraelski dronovi, helikopteri i borbeni avioni su napadali Gazu od ponedeljka, pošto je militantna palestinska grupa Hamas, uz Islamski Džihad, počela da lansira rakete u Izrael. Oni su rekli da su lansiranja odmazda za izraelsko proterivanje Palestinaca iz dela Jerusalima zvanog Šeik Džara i represiju nad protestantima kod džamije Al-Aksa.

Hamas i Islamski džihad tvrde da su lansirali više od 1.500 raketa u gradove u južnom i centralnom Izraelu od 10. maja. Sinoć su tri rakete ispaljene na Izrael i sa juga Libana.

Dosad je ubijeno 6 Izraelaca, među kojima je i jedan vojnik, ali i jedan dečak od 6 godina. Zvaničnici u Gazi su objavili da je poginulo više od 100 Palestinaca, od kojih 27 dece, u izraelskim udarima u četvrtak, dok je ranjeno više od 600 ljudi.

Izrael je bombardovao više od 650 meta u Gazi, uništavajući nekoliko višespratnica u gusto naseljenim krajevima grada. Izraelska vojska tvrdi da je u napadima ubijeno više desetina militanata, uključujući i neke visoke komandante Hamasa.

Poslednji put su izraelske snage ušle u Gazu 2014. godine, tokom sedmonedeljne operacije "Zaštitna ivica". Takođe, prethodio je i tronedeljni upad 2008. godine. Pojas Gaze je pod kontrolom Hamasa, militantne palestinske organizacije, od lokalnih izbora 2007. godine, dve godine pošto je Izrael proglasio unilateralno povlačenje gtrupa i naselja iz pojasa.

Gaza je deo originalne palestinske teritorije koju je aneksirao Egipat posle proglašenja nezavisnosti Izraela 1948. godine. Okupirale su je izraelske trupe tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

Bonus video:

24:29

CENTRALNI DNEVNIK 13.05.2021.

(Espreso/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.