DONJI DOM PARLAMENTA ODOBRIO: Kovid propusnica stupa na snagu 9. juna!
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/FRANCOIS MORI / POOL

važno

DONJI DOM PARLAMENTA ODOBRIO: Kovid propusnica stupa na snagu 9. juna!

Zdravstvena propusnica, koja će stupiti na snagu od 9. juna, pruža dokaz da je osoba vakcinisana

Objavljeno:

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je danas uvođenje Kovid-19 "zdravstvene propusnice" koju će građani moći da koriste za masovno posećivanje sportskih događaja, festivala i zabavnih parkova.

Zdravstvena propusnica, koja će stupiti na snagu od 9. juna, pruža dokaz da je osoba vakcinisana protiv Kovid 19 ili ima nedavni negativni PCR test ili potvrdu da se oporavila od ove bolesti.

Predsednik Emanuel Makron je saopštio da će se zdravstvena propusnica, koja može biti elektronska ili papirna, koristiti na mestima sa posetom više od 1.000 ljudi, a da neće biti neophodna za svakodnevna mesta poput restorana i bioskopa ili za pristup javnom prevozu, prenosi Rojters.

Predlog je prvobitno juče odbijen u Donjem domu, nakon što su se protiv njega pobunili saveznici stranke Makrona iz centrističkog MoDema, a odobren je u ponovljenom glasanju danas nakon što je vlada napravila neke ustupke u propisu koji je reguliše i sad je potrebno da prođe glasanje u Senatu, prenosi Rojters.

Francuska je počela polako da popušta epidemiološke mere , uprkos tome što svakodnevno registruje skoro 20.000 novih slučajeva Kovid 19 ,a kapaciteti bolnica, posebno odeljenja za intenzivnu negu, i dalje su preopterećeni.

Prema vladinom planu 19. maja, restoranima, kafićima i barovima biće dozvoljeno da ponovo otvore bašte, a počeće sa radom neke prodavnice, muzeji i bioskopi.

Tri nedelje kasnije planirano je da crkve i sportski stadioni mogu da počnu primaju do 5.000 ljudi, a da se stranim turistima dozvoli da posećuju zemlju.

Bonus video:

02:14

Dr Radmilo Janković o porođaju kovid trudnice u Nišu

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.