FRANCUSKOG PILOTA KOLEGE ZVERSKI MUČILE: Zavezali ga za metu, pa pucali oko njega iz borbenih aviona!
Avioni, Foto: Profimedia

šta se dešava

FRANCUSKOG PILOTA KOLEGE ZVERSKI MUČILE: Zavezali ga za metu, pa pucali oko njega iz borbenih aviona!

U tužbi se navodi da su dvojica nadređenih uputila sarkastične komentare

Objavljeno:

Francuski vojni pilot podneo je tužbu protiv svojih kolega zbog nasilja i ugrožavanja njegovog života jer su ga zavezali za metu i pucali oko njega s borbenim avionima u ritualu inicijacije.

Frédéric Berna, advokat neimenovanog pilota kazao je da je tužbu podnesena ove nedelje u Marselju, a da se sam događaj dogodio 27. marta 2019. godine u vojnoj bazi Solenzara na Korziki. Spomenuta baza ranije je bila korišćena i kao NATO-ov centar za obuku, piše CNN.

U tužbi se navodi da su dvojica nadređenih uputila sarkastične komentare pre nego što su naterali pilota da obuče pilotsku uniformu za prelete koja se u slučaju nužde može naduvati, digne ruke i stoji kao "ljudski sat". Nakon toga stavili su mu kacigu na glavu i vozili ga oko 30 minuta. Nakon toga pilotu su lepljivom trakom vezali kolena, zglobove ruku i čankove. Nakon još deset minuta vožnje, nepoznati počinioci su vezali pilota za metu.

Solenzara
foto: Profimedia

Pilot je, čuvši zvuk bojnih aviona, shvatio da su ga odveli na vojni poligon, severno od baze. Još uvek vezan za metu, francuski pilot kazao je da je čuo pucnjavu bojnih aviona i da je to trajalo 20 minuta, a meci su 'padali' nekih 500-nak metara od njega. U tužbi se navodi i to da su neki istovremeni pucnjevi takođe pucani prema njemu. Nakon tih 20 minuta, nepoznate osobe su odvezale pilota i rekle mu da im se pridruži tako što će skakati s obzirom na to da su mu članci bili vezani.

Kao jedan od glavnih dokaza su upravo fotografije i video incidenta koje su se dele i u WhatsApp grupama.

Sagovornik Francuskih vazdušnik i svemirskih snaga, pukovnik Stéphane Spet potvrdio je za CNN kako su fotografije i snimci autentični, međutim i da odaju pogrešan utisak da su bojni avioni usmeravali pucnjavu na vezanog pilota, jer su, naime, meci najbliže mu došli kilometar dalje. Adbokat pilota rekao je kako mu je trebalo vremena da izađe u javnost s tužbom jer je bio u 'stanju šoka'. Pilota smatra da je sad s tužbom izvršio svoju dužnost i da nikad nije dobio podršku od vojske, iako je nekoliko puta interno prijavio incident.

Sagovornik Spet kazao je kako je incident nedopušten te da je suprotan vrijednostima francuske vojske. Naveo je kako je došlo do ozbiljnih sankcija koje uključuju ograničenje kretanja na kasarnu, što predstavlja ozbiljne sankcije u karijeri vojnih pilota. Pilotov advokatkaže kako oni nemaju informacija o tome i da bi vrlo rado voleo da zna jer to pokazuje koliko su piloti nedodirljivi.

Berne smatra da jedan od razloga zašto vojska nije otpustila upletene pilote u incident zbog visoke cene njihovog školovanja koje plaća vojska. Prema izveštaju iz 2018. godine, obuka pilota košta otprilike 400 000 evra, a godišnje ih završi samo 30.

Bonus video:

01:15

Kragujevčani podigli spomen obeležje Oto Sepu, pilotu nemačkog porekla koji je branio jugoslovensko nebo

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.