BAJDEN SPREMAN DA PODELI VAKCINE SEVERNOJ KOREJI: Šta li će oni reći na to?
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

ko zna

BAJDEN SPREMAN DA PODELI VAKCINE SEVERNOJ KOREJI: Šta li će oni reći na to?

Zvaničnici administracije veruju da Severna Koreja neće biti spremna da razgovara sa SAD

Objavljeno:

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je spremna da deli vakcine protiv kovida i ostalu medicinsku pomoć Severnoj Koreji da se izbori sa pandemijom, preneo je CNN, pozivajući se na dva anonimna izvora koja su upoznata sa pitanjem.

Zvaničnici administracije veruju da Severna Koreja neće biti spremna da razgovara sa SAD dok se ne otokloni pretnja od pandemije, što je jedan od razloga zašto bi deljenje vakcina moglo da pokrene diplomatske razgovore, rekli su bivši i aktuelni zvaničnik američkih vladinih agencija.

Međutim, neki eksperti i drugi zvaničnici su skeptični da bi bilo koja humanitarna pomoć privukla Severnu Koreju za pregovarački sto, s obzirom na insistiranje te zemlje na ublažavanje sankcije.

"Vakcinaciona diplomatija otvara mogućnost da se lako probije ovaj ćorsokak, jer Bajdenova administracija ne može mnogo da uradi po pitanju ukidanja sankcija, tako da moraju da sagledaju kakve podsticaje mogu da daju Severnoj Koreji. Sve zavisi od toga koliko je Pjongjang očajan", rekla je Sju Mi Teri, bivša analitičarka za Severnu Koreju pri agenciji CIA, a sada visoai zvaničnica u Centru za strateške i komunikacine studije.

Administracija trenutno sagledava sve planove za deljenje vakcina i ostalih lekova za kovid-19 sa ostalim državama, a Severna Koreja je samo deo tog plana.

Bonus video:

03:13

VAKCINA JE DOSTIGNUĆE ČOVEČANSTVA! Doktorka Danica Grujičić ZAGRMELA: Potpuno je NEODGOVORNO pričati da je vakcinacija OPASNA

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.