EU skeptična prema odricanju prava za slobodan izvoz vakcina
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

SLOBODAN IZVOZ VAKCINA

EU skeptična prema odricanju prava za slobodan izvoz vakcina

U obraćanju novinarima pre drugog dana Samita EU u portugalskom gradu Portu, Mišel je poručio da je najdelotvorniji način za borbu protiv pandemije sada brzo vakcinisanje i ukidanje izvoznih ograničenja na vakcine u zemljama proizvođačima poput SAD i Britanije

Objavljeno: 14:11h

Evropska unija je skeptična prema korisnosti odricanja od patentnih prava na vakcine protiv kovid-19 kao načina borbe protiv pandemije, ali je spremna da razgovara o konkretnom predlogu, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U obraćanju novinarima pre drugog dana Samita EU u portugalskom gradu Portu, Mišel je poručio da je najdelotvorniji način za borbu protiv pandemije sada brzo vakcinisanje i ukidanje izvoznih ograničenja na vakcine u zemljama proizvođačima poput SAD i Britanije, prenosi Rojters.

- U Evropi smo doneli odluku da omogućimo izvoz i podstičemo sve partnere da urade isto to za preko potrebne vakcine - rekao je predsednik Evropskog saveta.

On je naveo da lideri EU ne smatraju da je odricanje od intelektualne svojine, kada su u pitanju vakcine, "čarobni štapić", ali da su spremni da se angažuju na ovoj temi čim se iznese konkretan predlog.

Indija i Južna Afrika pozvale su na ukidanje patentnih prava na vakcine kao način jačanja proizvodnje i osiguranja snabdevanja celog sveta.

Debata oko tog pitanja pokrenuta je ponovo u sredu kada je američki predsednik Džo Bajden podržao tu ideju, pod uslovom da to bude urađeno preko Svetske trgovinske organizacije.

Zvaničnici koji su učestvovali u pregovora na Samitu EU u petak potvrdili su da se Nemačka, u kojoj je stacioniran Biontek koji poseduje patent na mRNK vakcinu protiv kovid-19 zajedno sa američkim Fajzerom , snažno založila protiv ideje o odricanju patentnih prava.

Portugal, Estonija, Belgija i Irska takođe su bili skeptični, ali Grčka je podržala ideju o odricanju, kao i Italija, koja se zalagala u tom smislu za vremenski ograničene i geografski precizirane mere.

Zvaničnici EU su saopštili da je Evropa jedan od najvećih izvoznika vakcina protiv koronavirusa na svetu, sa otprilike 200 miliona doza otpremljenih u 90 zemalja, isto onoliko koliko je distribuirala svojim građanima.

Francuski predsednik Emanuel Makron, obraćajući se novinarima pre današnjih pregovora, poručio je da bi svet sa vakcinama kovid-19 mogao da pokuša da uradi nešto slično onome što je učinjeno pre više godina sa lekovima protiv HIV-a, kada su oni bili preskupi za siromašne nacije.

Naglasio je i da bilo koja akcija ne bi trebalo da finansijski kazni kompanije koje su osmislile tehnologiju vakcina protiv kovid-19.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.