OVO JE ČEKAO CEO SVET: Oglasio se PAPA FRANJA o VAKCINI PROTIV KORONE
Papa Franja, Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI / POOL

PAPA PODRŽAO BAJDENA

OVO JE ČEKAO CEO SVET: Oglasio se PAPA FRANJA o VAKCINI PROTIV KORONE

Govoreći pred posetiocima dobrotvornog koncerta za promociju dostupnosti vakcinama, papa je ocenio da je svet inficiran virusom individualizma

Objavljeno:

Papa Franja podržao je danas inicijativu predsednika SAD Džozefa Bajdena o odricanju prava na intelektualnu svojinu za antikovid vakcine koju su odbacile neke evropske zemlje, među kojima je i Nemačka.

Govoreći pred posetiocima dobrotvornog koncerta za promociju dostupnosti vakcinama, papa je ocenio da je svet inficiran "virusom individualizma", prenosi Rojters.

"Jedan od sojeva tog virusa je nacionalizam, koji sprečava internacionalizaciju vakcinisanja. Drugi je kada zakone tržišta i intelektualne svojine stavimo ispred zakona ljubavi i zdravlja čitavog čovečanstva", poručio je papa Franja u svojoj snimnjenoj video poruci.

Komentari poglavara rimokatoličke crkve dolaze u jeku debate o pitanju da li bi farmaceutske kompanije trebalo da se odreknu svojih prava na patente.

Predsednik SAD Džo Bajden je u sredu podržao inicijativu i apele koji su upućeni iz Indije, Južne Afrike i više od 100 drugih zemalja da se farmaceutske kompanije odreknu odreknu prava na intelektualnu svojinu na patente za proizvodnju vakcina protiv kovid-19.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je juče na konferenciji za novinare, na marginama samita lidera EU u Portugaliji, da diskusije o odricanju od prava na patente "neće proizvesti nijednu jedinu dozu vakcine ni kratkoročno ni srednjoročno", preneo je Rojters.

"Samo veća proizvodnja, uklanjanje izvoznih barijera i raspodela već naručenih vakcina mogu da pomogu u brzom roku", rekla je Fon der Lajenova.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.