NASTAVLJA SE TALAČKA KRIZA U NIGERIJI: Otmičari prete PORODICAMA, ubijeno 5 STUDENATA otkako je grupa kidnapovana!
ilustracija, Foto: EPA / Deji Yake

strašno!

NASTAVLJA SE TALAČKA KRIZA U NIGERIJI: Otmičari prete PORODICAMA, ubijeno 5 STUDENATA otkako je grupa kidnapovana!

Porparol policije potvrdio je da otkupa nije bilo

Objavljeno:

Otmičari najmanje 20 učenika otetih u Nigeriji zapretili su da će ubiti preostale taoce ako njihovi zahtevi za otkup ne budu ispunjeni, rekao je brat jednog od zarobljenika za CNN.

Vlada je saopštila da je pet studenata sa Univerziteta Grinfield u državi Kaduna, na severozapadu Nigerije, ubijeno otkako je grupa kidnapovana 20. aprila.

- Prvi put su ubili tri učenika. Zatim su drugi put ubili još dvoje - rekao je Ojotu, mladić čiju su sestru kidnapovali džihadisti.

Ojotu je rekao i da je nekoliko puta bio u kontaktu sa otmičarima.

- Stalno sam se pitao da li će moja mlađa sestra biti sledeća koja će biti ubijena. Pretili su da će je ubiti i na Jutjubu objaviti snimak njene smrti - rekao je mladić.

Ojotuova sestra je 18-godišnja studentkinja prve godine međunarodnih odnosa na privatnom univerzitetu Grinfild i rekao je da su ga razgovori s njenim otmičarima ostavili u agoniji.

- Nikada u životu nisam osetio ovoliku bol - to je nezamislivo. U početku su od porodica kidnapovanih učenika tražili 800 miliona naira (oko 2 miliona dolara), a onda su počeli da ubijaju studente da bi pokazali porodicama da su bili ozbiljni - dodao je on.

Ojotu, koji se poslednji put čuo sa svojom sestrom 2. maja kada su ga njeni otmičari pozvali, želi da guverner države Kaduna Nasir El-Rufai pruži pomoć studentima.

- Otmičari su rekli da znaju da porodice otetih studenata ne mogu prikupiti tako veliku količinu novca, pa su zatražili da se čujemo sa guvernerom. Ako on insistira na tome da se ne plati nikakva otkupnina otmičarima, onda bi trebalo da obezbedi spašavanje učenika - kaže brat kidnapovane devojke.

Otmice zbog iznuđivanja otkupa u porastu su u Nigeriji i postale su jedno od glavnih bezbednosnih pitanja poslednjih godina. Prošle nedelje je nigerijski predsednik Muhamadu Buhari rekao da su incidenti poput otmica i ubistava u državi Kaduna kao varvarski teroristički napad.

Neki guverneri država redovno plaćaju otkupnine kako bi osigurali da će žrtve ostati žive, ali retko priznaju da to čine. U nedavnoj izjavi, vlada države Kaduna rekla je da "neće pregovarati sa banditima niti će platiti otkupnine" i da će "bilo koja osoba koja to učini u bilo kom svojstvu, ukoliko bude pronađena, biti procesuirana u skladu s tim".

Portparol policije Kaduna Muhamed Jalige rekao je za CNN da policija i druge bezbednosne snage rade na tome da studenti budu vraćeni neoštećeni.

Otmičari su u utorak pretili da će pobiti sve studente ukoliko se ne uplati novac, rekao je Ojotu, ali je rok produžen.

- Pozvali su nas u utorak i produžili ultimatum na sredu uveče. Sve što u ovom trenutku možemo je da se molimo - rekao je.

Nekoliko roditelja u poslednjem trenutku dobilo je pozive otmičara koji su pokušavali da pregovaraju o novcu za otkupninu. Roditelji su pokušali da zajedno sa upravom Univerziteta Grinfild stupe u kontakt sa lokalnim islamskim sveštenikom koji bi mogao da bude posrednik sa otmičarima.

Ojtu je rekao da su roditelji ukupno uspeli da sakupe oko 55 miliona naira, što je oko 144.000 dolara, što nije dovoljno za otkup jer oni traže 100 miliona naira za otkup studenata.

Porodice tuguju za svojim najmilijima

Pre dve nedelje, otmičari su pozvali Muazua Jusufa kako bi preuzeo posmrtne ostatke svog sina, koji je ubijen i bačen kraj puta. Njegove muke počele su nekoliko dana ranije kada mu je sin otet.

- Tog 20. aprila pozvao me je nepoznati broj i tada sam čuo glas svog sina koji mi govori da je kidnapovan i da otmičari traže novac. Tražili su od nas roditelja 800 miliona naira kako bi oslobodili našu decu - rekao je Jusuf.

Njegov sin Abubakar Jusuf Sadik, koji je imao samo 17 godina, bio je među pet studenata Univerziteta Grinfild koji su ubijeni nekoliko dana nakon njihove otmice.

- Otmičari su mi dali ultimatum od 72 sata i pretili da će mi ubiti sina ako se ne pridržavam. Nisam imao izbora nego da počnem da prosim i pregovaram sa razbojnicima - rekao je Jusuf.

Pregovori su naglo prekinuti pošto su Abubakara ubili napadači.

- Sećam se da sam 23. aprila otišao u džamiju na islamske molitve kada sam ponovo dobio poziv otmičara. Pitali su me da li me je zvao neko iz državnih službi. Ubrzo su mi rekli gde je bačen leš mog sina i da mogu da odem da ga pokupim tamo. To je užasna situacija za celu moju porodicu - rekao je nesrećni otac.

U međuvremenu, 39 učenika koji su oteti iz Saveznog koledža za mehanizaciju u Kaduni 12. marta pušteno je na slobodu, rekao je u sredu portparol lokalne policije.

- Dvadeset sedam učenika je sa nama i trenutno su na lekarskom pregledu - rekao je portparol policije u Kaduni.

Dvanaest drugih učenika iz škole prethodno je pušteno. Kejt Bamboni, službenica u vladi koja živi u Kaduni Kaduni, rekla da je njen sin Stiven Šuani Bamboni (29) bio među studentima koje su njihovi otmičari oslobodili u sredu nakon što su dva meseca proveli u zatočeništvu.

- Sada mogu ponovo da se smejem - rekla je Bamboni, dodajući da nije bila upoznata sa bilo kakvim plaćanjem otkupnine.

Porparol policije potvrdio je da otkupa nije bilo.

- Nije bilo isplate otkupnine. Takođe nije bilo borbe, otmičari su pustili studente iz straha jer su znali da vrlo dobro planiramo napade protiv njih i da ih pratimo - rekao je on.

Bonus video:

00:37

DAVALA MI JE ENERGIJU I SNAGU! Edita progovorila o saradnji sa Severinom i otkrila kako ju je starija koleginica opustila: Slobodno me uhvati lepo!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.