EVROPSKI PRINC POD SUMNJOM DA JE UBIO NAJVEĆEG MEDVEDA U ZEMLJI: Pokrenuta istraga zbog ubistva Artura!
ilustracija, Foto: Thinkstock / Ilustracija

rumunija

EVROPSKI PRINC POD SUMNJOM DA JE UBIO NAJVEĆEG MEDVEDA U ZEMLJI: Pokrenuta istraga zbog ubistva Artura!

On je navodno imao dozvolu da ubije "problematičnu" ženku medveda, ali ne i najstarijeg mužjaka

Objavljeno:

Vlasti u Rumuniji pokrenule su istragu zbog optužbi da je Artura, najvećeg medveda u zemlji, upucao evropski princ u martu.

Rumunija je dom najveće populacije mrkog medveda u Evropi, zvanično oko 6.000, iako neki stručnjaci sumnjaju u ove brojke. Trofejni lov na mrkog medveda zabranjen je u Rumuniji 2016. godine.

Zemlja sada daje samo dozvole za lov na "problematične" medvede koji se prodaju lovcima na trofeje.

Dokumenta u koje je AP imao uvid potvrđuju da je princ Emanuel von und zu Lihtenštajn dobio dozvolu za četvorodnevni lov u martu u rumunskom okrugu Kovasna i da je 13. marta "ubrao" 17-godišnjeg smeđeg medveda, za šta je navodno platio 7.000 evra.

Međutim, prema nevladinoj organizaciji Agent Green, princ je imao dozvolu za ubijanje ženke medveda koja je nanela određenu štetu lokalnim farmama, prenosi Guardian.

- Artur je imao 17 godina i bio je najveći medved zabeležen u Rumuniji i verovatno najveći živi u Evropskoj uniji - navodi NVG u saopštenju, dodajući da je "čudno kako je princ mogao da zameni ženku sa mladuncima koja je dolazila u selo sa velikim mužjakom koji živi duboko u šumi".

Zvaničnik iz rumunskog ministarstva za životnu sredinu rekao je da je istraga pokrenuta 29. aprila, a da je krivolov jedna od sumnji u slučaju.

Iz kancelarije princa od Lihtenštajna saopštili su da ne znaju pozadinu ove "privatne i lične stvari" ali su naglasili da je priroda "jedna od temeljnih briga njegove porodice i da je centralni element njihove predanosti ekološkoj i socijalnoj održivosti".

Bonus video:

00:25

ŽARKO PASPALJ ČESTITAO KURIRU 18. ROĐENDAN: Srećno i slavite još mnogo godina (VIDEO)

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.