NOVE SLIKE IZ INDIJE SU JOŠ STRAŠNIJE: Sve je PRAZNO, oboreni rekordi ZARAŽENIH OD KORONE, OPŠTE RASULO! (FOTO)
Indija, Foto: Profimedia

TEŠKA SITUACIJA

NOVE SLIKE IZ INDIJE SU JOŠ STRAŠNIJE: Sve je PRAZNO, oboreni rekordi ZARAŽENIH OD KORONE, OPŠTE RASULO! (FOTO)

Vlasti u Delhiju pozvale vojsku u pomoć u borbi protiv pandemije

Objavljeno:

Indijsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od 4. maja od posledica zaraženosti u Indiji umrlo 3.780 ljudi. Broj zaraženih koronavirusom u Indiji premašio je dvadeset miliona, zvanični su podaci indijskog ministarstva zdravlja.

Vlasti u Delhiju pozvale vojsku u pomoć u borbi protiv pandemije.

1 / 8 Foto: Profimedia

Indija u korona agoniji

Ljudi su umirali čekajući krevete, zalihe kiseonika su pri kraju, a bolnice pod pritiskom.

Sada krematorijumima ponestaje prostora, a neki rade danonoćno. Radnici kažu da nisu imali pauzu u obavljanju poslednjih obreda.

U hinduizmu je kremiranje tradicionalno najvažniji deo pogrebnih rituala, jer sledbenici veruju da telo mora biti spaljeno kako bi se duša odvojila od njega.

U indijskoj prestonici Delhiju radnici su primorani da prave improvizovane pogrebne lomače, a parkovi i drugi prazni prostori koriste se za kremacije.

Vlasti su, kako se izveštava, posekle drveće u gradskim parkovima kako bi se od njih pravile lomače.

Porodice moraju da čekaju satima pre nego što im bude dozvoljeno da kremiraju preminule, a od njih je zatraženo da pomognu sečenjem stabala i asistiranjem u ritualima.

1 / 23 Foto: Profimedia

Glavni lekar jedne od bolnica, specijalističke pedijatrijske ustanove, rekao je za BBC da su im "srca bila u ustima" zbog rizika od umiranja dece. Dobili su zalihe na vreme, nakon što je intervenisao lokalni političar.

Ipak, savezna vlada je više puta insistirala da kiseonika nije nedostajalo.

"Suočavamo se samo s problemima u njegovom transportu," rekao je Piyush Goyal, visoki zvaničnik indijskog Ministarstva unutašnjih poslova.

Takođe je savetovao bolnicama da "osiguraju razumnu upotrebu kiseonika u skladu sa smernicama". Nekoliko lekara koji su razgovarali za BBC kažu da kiseonik daju samo pacijentima kojima je potreban, ali da ga nemaju u dovoljnim količinama.

Stručnjaci, pak, kažu da je nedostatak kiseonika samo jedan od problema koji pokazuje da i federalna i državna vlada nisu bile spremne, jer nisu učinile dovoljno da zaustave ili umanje štetu od drugog vala korona virusa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.