UŽAS U KENIJI: Dve osobe poginule kada je vozilo nagazilo na eksplozivnu napravu!
Kenija, Foto: EPA/Daniel Irungu

TRAGEDIJA

UŽAS U KENIJI: Dve osobe poginule kada je vozilo nagazilo na eksplozivnu napravu!

To je drugi napad u poslednja dva meseca

Objavljeno:

Dve osobe su ubijene u blizini istočne granice Kenije sa Somalijom, kada je vozilo kojim su putovale, nagazilo na eksplozivnu napravu za koju se sumnja da su je postavili estremisti iz al Šababa, saopštili su danas kemijski zvaničnici.

To je drugi napad u poslednja dva meseca usmeren na vozila koja dostavljaju materijal na gradilište na kome Kenija gradi ogradu i rovove duž somalijske granice kako bi sprečila ekstremiste, bandite i ilegalne imigrante da uđu u tu istočnoafričku zemlju.

Incident se dogodio u ponedeljak u istočnom delu okruga Lamu, rekla je poverenica tog okruga Irungu Mačari i dodala da su se u vozilu nalazile tri osobe zaposlene na gradnji zida.

U aprilu je napadnut jedan kamion i u tom incidentu smrtno je strada jedna osoba.

Od 2006. islamski ekstremisti al Šababa pokušavaju da sruše slabu vladu Somalije, koju podržavaju UN, Afrička unija i nekoliko zapadnih zemalja.

Al Šabab je obećao da će se osvetiti Keniji jer je poslala trupe da podrže somalijsku vladu.

Kenija ima vojnike u Somaliji od 2011. godine, kada je ih je rasporedila za borbu protiv militanata nakon što je nekoliko zapadnjaka oteto na kenijskom tlu, ugrožavajući tako turističku industriju zemlje, ključnu granu privrede.

Kenijska vlada je predložila izgradnju zida duž granice od 700 kilometara, ali trenutno je to uglavnom samo žičana ograda i jarci.

On je trebalo da se proteže od Indijskog okeana do pograničnog područja Mandera, gdje se Kenija i Somalija graniče sa s Etiopijom. Izgradnja je obustavljena 2019. nakon što je parlament postavio pitanje zašto je vlada potrošila 35 miliona dolara za izgradnju ograde od samo 10 kilometara, a vlada na to pitanje nije dala odgovor.

Bonus video:

00:20

JEZIVA NESREĆA NA PUTU OD PANČEVA ZA OPOVO: Dvoje poginulo kod Glogonja, autom sleteli s puta i udarili u drvo

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.