TUNBERG: Političari i dalje negiraju klimatske promene!
Greta Tunberg, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

uvek isto

TUNBERG: Političari i dalje negiraju klimatske promene!

Mi klimatski aktivisti imali smo ne znam koliko sastanaka sa ljudima na vlasti,

Objavljeno:

Političari, uključujući švedske lidere, još uvek negiraju pretnje klimatskih promena, izjavila je ekološka aktivistkinja Greta Tunberg nakon sastanka sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.

"Mi klimatski aktivisti imali smo ne znam koliko sastanaka sa ljudima na vlasti, i to je, u osnovi, svaki put ista diskusija - dolazi do potpunog poricanja", rekla je Tunberg novinarima nakon sastanka održanog u ponedeljak, prenosi Rojters.

Tunberg, koja je se proslavila 2018. godine kada je njen protest ispred švedskog parlamenta u Stokholmu zbog nedostatka akcije za zaustavljanje klimatskih promena postao globalni pokret, takođe je kritikovala medije zbog umanjivanja ozbiljnosti krize.

Ako niko ne vrši pritisak na one koji su na vlasti, očigledno neće učiniti ništa, rekla je.

Prema njenim rečima, čini se da su globalne vlade odustale od cilja da ograniče globalno zagrevanje na porast od 1,5 stepena u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

"Nećemo to prihvatiti", poručila je.

Švedska vlada je preuzela vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promena, ali Tunberg i njene kolege aktivisti kažu da vlada ne čini dovoljno.

"Kako sada izgleda...oni koji klimatsku krizu ne shvataju ozbiljno i ne tretiraju je kao krizu, nažalost, deo su problema", naglasila je mlada aktivistkinja.

Komentarišući sastanak na Instagramu, premijer Stefan Lofven je rekao da je Švedska pokretačka snaga napora Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena, a njena industrija ide ka budućnosti bez fosila i pomaže drugim zemljama da smanje emisije štetnih materija.

Bonus video:

00:40

NADA MACURA: U Srbiji je ovih dana tropska klima, evo kome najviše smeta (KURIR TV)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.