NEMOGUĆA MISIJA! NI NUKLEARNA BOMBA NE BI MOGLA DA ZAUSTAVI OGROMAN ASTEROID: Udario bi u Zemlju
Asteroid, Foto: EPA/NASA/JPL-CALTECH

STUDIJA

NEMOGUĆA MISIJA! NI NUKLEARNA BOMBA NE BI MOGLA DA ZAUSTAVI OGROMAN ASTEROID: Udario bi u Zemlju

Studija je sprovedena tokom četiri dana, od 26. aprila do 29. aprila, a astronomi su koristili radarske sastave i druge tehnologije poput najvećeg svetskog teleskopa

Objavljeno:

NASA-ini naučnici zaključili su da ni nuklearna bomba ne bi mogla zaustaviti golemi asteroid da uništi dio Zemlje. U simulaciji vežbe, američkim i evropskim naulnicima rečeno je da imaju šest meseci da smisle plan za zaustavljanje masivne stene koja se približava našoj planeti, a koja je uočena na udaljenosti od 35 miliona milja, odnosno oko 56 miliona kilometara. Studija je sprovedena tokom četiri dana, od 26. aprila do 29. aprila, a astronomi su koristili radarske sastave i druge tehnologije poput najvećeg svetskog teleskopa. Naučnici su utvrdili da šest meseci nije dovoljno vremena za pripremu svemirske letelice koja će se zabiti u asteroid i da nuklearna bomba ne bi srušila svemirsku stenu, piše Daily Mail.

U vežbi, nazvanoj "Opcije svemirske misije za hipotetički scenario udara asteroida", učestvovalo je devet NASA-inih naučnika koji su proveli četiri dana gledajući kako će se takav događaj odvijati tokom šest meseci kao da je reč o stvarnoj akciji.

Prvi dan simulacije - 19. april 2021.

Asteroid nazvan 2021PDC otkriven je projektom istraživanja objekata blizu Zemlje. Utvrđeno je kako je udaljen 35 miliona milja i da postoji mogućnost udara 20. oktobra.

Drugi dan simulacije - 2. maj 2021.

Astronomi su analizirali prikupljene podatke kako bi definisali verovatnoću udara 2021PDC. Koristili su slikovne podatke prikupljene 2014. godine tokom prošlog bliskog pristupa asteroida Zemlji.

Ti su im podaci omogućili da zaključe kako asteroid ima 100-postotnu verovatnoću da pogodi Zemlju u Europi ili severnoj Africi.

Tada su počeli raditi na planu kako bi ga sprečili. Zaključili su da u kratko vreme "nije moguće pokretanje verodostojne svemirske misije, s obzirom na trenutno stanje tehnologije", rekli su učesnici.

Predložili su i nuklearno uništavanje asteroida, ali naišli su na prepreke. Nisu mogli sa sigurnošću da utvrde veličinu asteroida.

Treći dan simulacije - 30. jun 2021.

Koristeći najveće svetske teleskope, astronomi širom sveta nastavili su pratiti 2021PDC. Suzili su područje očekivanog udara na Nemačku, Češku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

Četvrti simulacije - 14. oktobar 2021.

Šest dana pre očekivanog udara, asteroid je bio dovoljno blizu kako bi se dodatno analizirao. Pokazalo se da je manji nego što se prvobitno smatralo pa se smanjilo i područje koje bi oštetio udarom.

Ono je tako suženo na granično područje Nemačke, Češke i Austrije.

"Ove vježbe pomažu odbrambenoj zajednici da komunicira međusobno i s vladama kako bi se osigurala koordinacija ukoliko se u budućnosti utvrdi potencijalna pretnja", rekao je Lindley Johnson, NASA-in službenik.

"Hipotetičke vežbe udara asteroida pružaju nam mogućnosti da razmislimo o tome kako bismo reagovali u slučaju da se utvrdi da stvarni asteroid preti planeti", naveo je dr. Paul Čodas, direktor CNEOS-a.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.