DANAS JE 1 OD NAJSRAMOTNIJIH DANA U ISTORIJI AMERIKE: Vojnici su pucali u SOPSTVENE STUDENTE koji su želeli MIR!
Ovo je bio prvi slučaj da je jedan student ubijen na antiratnom skupu u istoriji Sjedinjenih država, Foto: Printscreen

tužna godišnjica

DANAS JE 1 OD NAJSRAMOTNIJIH DANA U ISTORIJI AMERIKE: Vojnici su pucali u SOPSTVENE STUDENTE koji su želeli MIR!

Ubistva su se dogodila tokom mirovnog skupa

Objavljeno:

Pucnjava u državi Kent, poznata i kao masakr 4. maja, bila je ubistvo četvoro i ranjavanje još devet nenaoružanih studenata državnog univerziteta Kent od strane Nacionalne garde Ohaja 4. maja 1970. u Kentu.

Ubistva su se dogodila tokom mirovnog skupa koji je organizovan protiv sve većeg "prelivanja" vijetnamskog rata na neutralnu Kambodžu od strane vojnih snaga Sjedinjenih država, kao i protesta zbog prisustva Nacionalne garde u kampusu.

Ovo je bio prvi slučaj da je jedan student ubijen na antiratnom skupu u istoriji Sjedinjenih država.Dvadeset i osam vojnika Nacionalne garde ispalilo je otpirilke 67 metaka u periodu od 13 sekundi, ubivši četvoro studenata i ranivši još devet, od kojih je jedan pretrpeo trajnu paralizu.

Masakr
foto: Profimedia

Studenti Alison BethKraus (19), Džefri Glen Miler (20) i Sandra Li Širer (20) umrli su na licu mesta, dok je Vilijem Nok Šreder (19) proglašen mrtvim u bolnici Robinson Memorijal u obližnjoj Raveni.

Masakr
foto: Printscreen

Kraus i Miler bili su među više od 300 učenika koji su se okupili da protestuju zbog proširenja kambodžanske kampanje, koju je predsednik Ričard Nikson najavio u televizijskom obraćanju 30. aprila nedelju dana ranije. Širer i Šreder bili su u gomili od nekoliko stotina drugih koji su posmatrali proteste na udaljenostima većoj od 300 metara od vatrene linije; kao i većina posmatrača, oni su gledali protest tokom pauze između predavanja.

Masakr
foto: Printscreen

Kobna pucnjava izazvala je trenutno i masovno ogorčenje u kampusima širom zemlje. Više od 4 miliona studenata učestvovalo je u organizovanim šetnjama na stotinama univerziteta, koledža i srednjih škola, što je bio najveći štrajk studenata u istoriji Sjedinjenih Država u to vreme. Štrajk studenata 1970. godine dodatno je uticao na javno mnjenje u već socijalno spornom trenutku zbog uloge Sjedinjenih Država u Vijetnamskom ratu.

Masakr
foto: Profimedia

Bonus video:

00:05

VRELIJA OD PESKA! AMIDŽIĆEVA ŽENA SE RAZGOLITILA: Grudi joj ispadaju iz MINI bikinija, a pohvale za liniju PLJUŠTE! (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.