"SKLONITE RUKE OD DONJECKA I LUGANSKA": Američki aktivisti uputili JASAN poziv BAJDENU i ZELENSKOM!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

au

"SKLONITE RUKE OD DONJECKA I LUGANSKA": Američki aktivisti uputili JASAN poziv BAJDENU i ZELENSKOM!

Miting je organizovan na godišnjicu tragedije u Domu sindikata u Odesi

Objavljeno:

Aktivisti pokreta „Solidarnost sa Novorusijom i antifašistima u Ukrajini“ pozvali su predsednika SAD i Ukrajine Džoa Bajdena i Vladimira Zelenskog 2. maja u Njujorku da „sklone ruke od Donjecka i Luganska“.

Miting je organizovan na godišnjicu tragedije u Domu sindikata u Odesi.

„Na trgu Junion skver u Njujorku održali smo skup u znak sećanja na žrtve masakra u Odesi. Isti skupovi se održavaju u najmanje 20 gradova Evrope i Severne Amerike. Smatramo da je važno da se setimo više od 40 poginulih antifašista, kao i da informišemo javnost o ulozi vlade SAD u podršci ultradesničarskog režima u Kijevu“, rekao je za Sputnjik koordinator akcije Greg Baterfild.

Aktivisti su nosili plakate sa natpisima „Prestanite da krijete“, „SAD, NATO – napolje iz Ukrajine“, „Prekinite rat u Donbasu“, „Sećamo se masakra u Odesi“, „Pravda za žrtve masakra u Odesi“.

Na jednom transparentu je pisalo: „Bajden i Zelenski: dalje ruke od Donjecka i Luganska".

„Konflikt, koji je doveo do napada neonacista u Odesi pre sedam godina, nastavlja se i danas. Ukrajinska vlada i neonacističke grupe i dalje guše opoziciju u Ukrajini. Oni nastavljaju žestok rat protiv stanovnika Donjecka i Luganska. Vašington i njegovi NATO saveznici nastavljaju da naoružavaju i finansiraju rat. Samo pre nedelju ili dve dana, eskalacija Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine u regionu mogla je svet da odvede u rat“, naveo je Baterfild.

Sagovornika je začudilo „kako su američki mediji potpuno obrisali iz istorije masakr u Odesi“.

„Nije lako probiti informacionu blokadu. Mi ćemo nastaviti da jačamo solidarnost sa antifašističkim narodima Donbasa i Ukrajine i suprotstavljamo se vojnim akcijama SAD i NATO protiv Rusije“, izjavio je koordinator.

Tragedija u Odesi se dogodila posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine kada su aktivisti „antimajdana“, protivnici politike koja je pobedila na kijevskom Majdanu, u znak protesta postavili kamp na Kulikovom polju u Odesi.

Drugog maja 2014. počela su koškanja između aktivista „antimajdana“, s jedne strane, i ekstremnih navijačkih grupa iz Harkova i Odese, kao i radikala „Evromajdana“, s druge strane. Sukobi su se završili rušenjem šatora i podmetanjem požara u Domu sindikata u kojem su se sakrili predstavnici „antimajdana“. Pristalice radikala su pri tome pucale na ljude koji su pokušavali da se spasu iz zapaljene zgrade. Tom prilikom poginulo je 48 osoba (šest od povreda zadobijenih vatrenim oružjem, deset su poginule dok su skakali sa prozora zapaljene zgrade, dok su 32 zapaljene), dok je više od 250 povređeno.

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.