JEZIVO: Šta se krije iza najveće ulične bande u Americi?
Banda MS-13, Foto: Printscreen/Twitter

strahota

JEZIVO: Šta se krije iza najveće ulične bande u Americi?

Ubrzo su zamahnuli oružjem, režući kroz meso tinejdžera koje su primorali da kleče na vlažnoj travi napuštenog terena za fudbal

Objavljeno:

Prijatne prolećne večeri u parku jednog američkog predgrađa, grupa mladića izronila je iz skrovišta iza drveća i grmlja. Sa mačetama, noževima i drvenim palicama u rukama izgledali su snažno i nemilosrdno.

Ubrzo su zamahnuli oružjem, režući kroz meso tinejdžera koje su primorali da kleče na vlažnoj travi napuštenog terena za fudbal.

Banda poznata kao MS-13 prešla je dug put.

Pre nego što je postala ubilačka ulična banda odgovorna za desetine hiljada surovih ubistava, MS-13 je bio šarollika grupa sastavljena uglavnom od tinejdžera koji su delili ljubav prema hevi metal muzici.

Sa dugom kosom i pocepanim farmerkama, mladi su bežali iz škole, pušili džointe i slušali pesme pesme o smrti, ratu, gladi, pošasti i đavolu, odnosno "zveri", kako su ga članovi bande kasnije nazvali.

Te pojmove su dečaci, nažalost, vrlo dobro poznavali. Nakon što su izbegli u Ameriku kao ranih osamdesetih zbog brutalnog građanskog rata u El Salvadoru, većina njih se nastanila širom Kalifornije.

Grupa se brzo našla u drugom "ratu" u Los Anđelesu gde se stotine opakih uličnih bandi borilo za kontrolu nad sitnim tržištima droge. Usred represije vlasti, stotine MS-13 članova zatvoreno je i deportovano nazad El Salvador.

Oni koji su izbegli krivično gonjenje migrirali su u druge delove Amerike, poput okruga Safolk u Njujorku, gde su se na fudbalskom terenu desila svirepa ubistva četiri tinejdžera.

Devojčica, 14 godina, silovana i mučena

Bio je to samo jedan od mnogih masovnih pokolja iza kojih stoji MS-13. Sve u svemu, banda ima negde između 30.000 i 60.000 članova raspoređenih u najmanje najmanje šest američkih država i u nekoliko zemalja u Evropi.

Često je pogrešno prikazana kao mafija ili narko-kartel, ali to je u velikoj meri kriminalna operacija usmerena na iznudu. Međutim, izuzetno je nasilna.

Pored masakra na fudbalskom terenu, njihovi zločini uključivali su i mučenje i silovanje 14-godišnje devojčice, koju se držali protiv njene volje 18 dana, ubistvo 16-godišnje devojke u Baltimoru i nebrojena ubistva širom Amerike.

"Ubij, opljačkaj, siluj, kontroliši"

Tragajući za skromnim poreklom ovog opasnog zločinačkog poduhvata koji je počinio toliko gnusnih i nasilnih zločina, otkriveno je da je MS-13 takođe, na svoj izopačeni način, zajednica koja deluje kao neka vrsta surogat porodice.

Puno ime bande je Mara Salvatruča. Ime Mara potiče od marabunta, odnosno armijski mrav, ali "mara" je takođe postala eufemizam za čvrsto povezanu grupu prijatelja.

"Salva" je bila referenca na njihovu zemlju porekla - El Salvador. "Truča" znači biti na oprezu.

Kada se ovi pojmovi spoje, označavaju nešto sličnije grupi za podršku od opake ulične bande.

Oni terorišu lokalno stanovništvo prateći svoj zloglasni moto "ubiti, opljačkati, silovati, kontrolisati". Ali MS-13 takođe nudi članovima zaštitu od drugih bandi ili nasilnih vlasti. Omogućava sredstva za život članovima i njihovim porodicama i pruža im vezu sa njihovim salvadorskim poreklom.

Ubistvima mačetom do poštovanja

Nasilje je put do ulaza u bandu, sticanja moći i napredovanja u hijerarhiji. Slično je i sa drugim bandama, ali MS-13 je ovo podigao na drugi nivo.

Omiljeno oružje bande protiv svakoga ko bi im prkosio je mačeta.

U stvari, mnogi se pridružuju bandi jer veruju da im ona pruža štit, ali često shvate da je MS-13 surova prema članovima kao i prema autsajderima.

Pokolj koji se dogodio na fudbalskom terenu u Njujorku pre četiri godine i dalje izaziva jezu. Napadači i njihove žrtve bili su tinejdžeri ili u ranim 20-ima. I izgledali su slično - smeđe kože, isterovirani, besni dečaci u stranoj zemlji. Napadači su, jednostavno, ubijali svoj odraz u ogledalu. Neki od njih nosili su nadimke poput Antihrist, Felon i Crni anđeo.

Policija je kasnije otkrila da su dve devojke pomogle da se namame žrtve na fudbalski terem i da su počinioci ubili "u svrhu dobijanja pristupa, održavanja i povećanja položaja u MS13“.

Tela žrtava pronađena su nekoliko sati kasnije potpuno iskasapljena.

- To je rat - rekao je tada komesar policije.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.