DA LI JE POSTIGNUT NUKLEARNI SPORAZUM SA IRANOM? Najnovije informacije objavili su visoki državni zvaničnici
Iran, Foto: Printscreen/youtube

sporazumeli se

DA LI JE POSTIGNUT NUKLEARNI SPORAZUM SA IRANOM? Najnovije informacije objavili su visoki državni zvaničnici

Američki predsednik Džo Bajden želi da se ponovo pridruži dogovoru, a američka delegacija u Beču učestvovala je u indirektnim razgovorima sa Iranom, dok su diplomate iz drugih svetskih sila nastupale kao posrednici

Objavljeno:

Danas su visoko rangirane diplomate iz Kine, Nemačke, Francuske, Rusije i Velike Britanije postigle veliki uspeh u pregovorima o povratku SAD u nuklearni sporazum sa Iranom.

Posle sastanka, ruski predstavnik Mihail Uljanov tvitovao je da su članovi Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana ili JCPOA "danas primetili nesporan napredak postignut na bečkim pregovorima o obnavljanju nuklearnog sporazuma".

- Zajednička komisija ponovo će se sastati krajem sledeće nedelje“, napisao je Uljanov. "U međuvremenu, stručnjaci će nastaviti sa izradom elemenata budućeg sporazuma - dodao je.

SAD nisu imale predstavnika na pregovorima u Beču, jer je bivši predsednik Donald Tramp jednostrano povukao zemlju iz dogovora 2018. godine. Tramp je takođe obnovio i pojačao sankcije kako bi pokušao da natera Iran na pregovaranje o paktu uz više ustupaka.

Američki predsednik Džo Bajden želi da se ponovo pridruži dogovoru, a američka delegacija u Beču učestvovala je u indirektnim razgovorima sa Iranom, dok su diplomate iz drugih svetskih sila nastupale kao posrednici.

Uoči glavnih razgovora, Uljanov je rekao da su se članovi JCPOA sastali sa strane sa zvaničnicima američke delegacije, ali da iranska delegacija nije spremna za sastanak sa američkim diplomatama.

Nuklearni sporazum obećao je Iranu ekonomske podsticaje u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa. Ponovno uvođenje američkih sankcija otežalo je stanje ekonomije Islamske Republike. Teheran je odgovorio stalnim povećanjem kršenja ograničenja sporazuma, kao što je povećanje čistoće uranijuma koji obogaćuje i njegovih zaliha, u do sada neuspelom naporu da izvrši pritisak na druge zemlje da pruže olakšanje od sankcija.

Krajnji cilj sporazuma je sprečavanje Irana da razvije nuklearnu bombu, što ta zemlje insistira da ne želi da uradi. Iran sada ima dovoljno obogaćenog uranijuma da napravi bombu, ali ni blizu one količine koju je imao pre potpisivanja nuklearnog sporazuma.

Bečki pregovori počeli su početkom aprila i uključivali su nekoliko rundi rasprava na visokom nivou. Stručne grupe takođe rade na tome kako da reše pitanja oko američkih sankcija i iranskog poštovanja, kao i na „mogućem redosledu“ povratka SAD u sporazum.

Izvan razgovora u Beču, ostaju i drugi izazovi.

Napad za koji se sumnja da ga je izvršio Izrael nedavno je pogodio iransko nuklearno nalazište Natanz, uzrokujući nepoznatu količinu štete. Teheran je uzvratio počevši da obogaćuje malu količinu uranijuma čistoće do 60 odsto, što je njegov najviši nivo ikada.

Bonus video:

01:14

TEHNIKA FARBANJA JAJA ZA KOJU NISTE ČULI: Brzo je i lako, a imaćete UNIKATNA USKRŠNJA JAJA

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.