NA POMOLU JE GEOPOLITIČKI PREOKRET VEKA: Ako Kina uspe ovo da uradi... Amerika je u velikom PROBLEMU!
Kina i Amerika, Foto: EPA-EFE/Alex Plavevski

veliki zaokret

NA POMOLU JE GEOPOLITIČKI PREOKRET VEKA: Ako Kina uspe ovo da uradi... Amerika je u velikom PROBLEMU!

Glavni kineski investitori pregovaraju sa saudijskim prestolonaslednikom Mohammedom bin Salmanom o kupovini udela u Saudi Aramcu.

Objavljeno:

Nazire se geopolitički zaokret na Bliskom Istoku. Kinezi, koje administracija novog američkog predsednika Džoa Bajdena smatra neprijateljima, žele da kapital uđe u najveću svetsku naftnu kompaniju Saudi Aramco.

Kako je Rojters izvestio ekskluzivno u petak, vlada u Rijadu spremna je da proda jedan odsto udela u najvećoj svetskoj naftnoj kompaniji, naftnom gigantu Saudi Aramac, čiji će kupac najverovatnije biti Kina, koja je godinama najveći uvoznik saudijske nafte .

Bin Salman igra u trouglu Nema sumnje da bi ovaj potez Saudijske Arabije i Kine bio veliki udarac za američke interese u regionu. Između ostalog, Saudijci vrše pritisak na američkog predsednika Bajdena da pokaže zube i promeni američku politiku prema svojoj zemlji.

Glavni kineski investitori pregovaraju sa saudijskim prestolonaslednikom Mohammedom bin Salmanom o kupovini udela u Saudi Aramcu.

Prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji Aramaca, cena za jedan procenat vlasničkog udela bila bi 19 milijardi dolara. Da se ​​Saudijska Arabija ozbiljno bavi prodajom udela Kinezima, potvrdio je i sam saudijski prestolonaslednik Mohammed bin Salman u izjavi za saudijsku TV stanicu, rekavši da su u toku pregovori o prodaji udela u državnoj naftnoj kompaniji.

- Ne želim da dajem bilo kakva obećanja, ali govorimo o prodaji jednog procenta vlasničkog udela - rekao je bin Salman i rekao da bi bila sjajna stvar povećati prodaju Aramca, ne otkrivajući o kojoj se kompaniji radi, ali samo iz jedne ogromne države.

Među potencijalnim investitorima je i China Stabilization Fund China Investment Corporation (CIC). Kineski fond nije komentarisao informacije, a kineske naftne kompanije nisu bile voljne da to odmah daju. Bin Salman je istakao da se vode razgovori sa drugim kompanijama i da bi deo akcija Aramaca mogao biti prenet u suvereni fond bogatstva Kraljevine i u Fond za javna ulaganja. Deo akcija, kako kaže, mogao bi takođe biti naveden na saudijskoj berzi Tadavul. Saudijska Arabija jača odnose sa Kinom, Indijom i Rusijom, iako SAD ostaju njihov strateški partner, uprkos zaoštravanju stava prema Saudijskoj Arabiji.

„Kina je rekla da je Saudijska Arabija njen strateški partner, Indija je rekla da je Saudijska Arabija njen strateški partner, a Rusija kaže da je Saudijska Arabija njen strateški partner“, rekao je princ bin Salman, kojeg je američki predsednik Joe Biden nedavno ignorisao . Aramco je nekoliko godina u kontaktu sa kineskim investitorima, a CIC je najverovatniji investitor, rekao je drugi izvor iz državnog investicionog fonda. Početna javna ponuda Saudijskog Aramaca bila je najveća IPO na svetu kada je kompanija kotirala na berzi u decembru 2019. godine. Oko 1,5 odsto akcija kompanije kotira na saudijskoj berzi Tadavul.

Aramco je na IPO-u prikupio 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije prodala akcije za još 450 miliona dolara, čime je ukupan iznos iznosio 29,4 milijarde dolara. Saudijska vlada poseduje više od 98 posto Aramcovih akcija. Indikativno je da će ulazak Kine na tržište nafte na Bliskom istoku i saudijska kupovina oružja od Rusije sigurno potkopati američke interese i promeniti geopolitiku na Bliskom istoku. Odmah po dolasku na vlast, američki predsednik Joe Biden okrenuo je novu stranicu politike prema Bliskom Istoku, nadajući se da će njegova politika smanjiti tenzije i dovesti do konačnog mira na ovom turbulentnom području.

Američka administracija prvi put je jasno govorila o strahotama Saudijske Arabije, predvođene prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, koji je, uprkos upozorenjima UN-a i mnogih organizacija za pomoć, da intervencija Saudijske Arabije u Jemenu, koji ima stanovništvo od oko 29 miliona, izazvao najveću humanitarnu katastrofu u novijoj istoriji čovečanstva, uživao je veliku podršku bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. U predizbornoj kampanji, Bajden je obećao da će kazniti krivca za brutalno ubistvo saudijskog novinara disidenta Džamala Khashoggija i da će javnosti predstaviti dokaze koje je prikupila američka CIA, a koja za zločin optužuje princa bin Salmana.

Bajden danas ima kontakt samo sa svojim ocem kraljem Salmanom. Sada je bilo jasno da se princ Bin Salman osvetio Bajdenu. Čekajući Bajdenov odgovor Tokom Trampove administracije, Rijad je potpisao ugovor o naoružanju na 512 milijardi dolara na deset godina.

Bin Salman sada ide putem turskog predsednika Erdogana koji je, da bi izvršio pritisak na SAD, kupio rusko oružje. Dakle, Saudijska Arabija sada kupuje rusko oružje i vojnu tehnologiju za dve milijarde dolara: 150 helikoptera - 30 jurišnih helikoptera Mi-35 i 120 transportnih helikoptera Mi-17, više od 150 tenkova T-90S, oko 250 oklopnih vozila i nekoliko desetina PVO sistemima.

Ugovori o prodaji tenkova i helikoptera trebalo bi da budu potpisani ove godine. Saudijska Arabija je većinu oružja već odavno kupila od Sjedinjenih Država, ali pre nekoliko godina započeli su pregovore o kupovini vojne opreme u Rusiji, zemlji koja i sama traži nova tržišta za izvoz oružja. Bin Salman je trenutno pokazao da ima alternativu i da može naći drugog saveznika jer se novcem može kupiti sve. Reakcija šefa - SAD - očekuje se na novo pozicioniranje Kine i Rusije na Bliskom istoku.

(Espreso/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.