SLOVENAC JE PREKO DARK VEBA NARUČIO NEŠTO STRAVIČNO: Ljudi, ovo je HOROR!
Slovenija, ilustracija, Foto: . EPA/IGOR KUPLJENIK

AU!

SLOVENAC JE PREKO DARK VEBA NARUČIO NEŠTO STRAVIČNO: Ljudi, ovo je HOROR!

Da je dark veb pod budnom prismotrom raznih službi najbolje potvrđuje i ovaj slučaj

Objavljeno:

U Sloveniji je pre nekoliko dana, hapšenjem mlađeg muškarca, verovatno sprečen pokolj kakav smo mogli da vidimo u Americi. Naime, mladić je putem dark veba naručio velike količine oružja i municije, a plan mu je izgleda bio da likvidira kolege koje su ga zlostavljale, ali i učitelje za koje smatra da nisu ništa učinili da ga zaštite.

U neverovatnu kupovinu na dark vebu krenuo je 20-godišnji Slovenac, a kupio je, ni manje ni više, automatsku pušku i pištolj i velike količine municije.

- Sve je bilo skriveno i zapakovano u mikrotalasnoj rerni. Osumnjičeni je za oružje platio 5.000 evra - rekao je Primož Donža, vođa sektora kriminalističke policije Kranj.

- Zaplenu oružja u Sjedinjenim Američkim Državama sprovela je kancelarija za nacionalnu sigurnost, koja je potom obavestila slovensku policiju - objasnio je Matjaž Jerkić, pomoćnik direktora Uprave kriminalističke policije.

Da je dark veb pod budnom prismotrom raznih službi najbolje potvrđuje i ovaj slučaj. Kako istražitelji tragaju za ovakvim "vukovima samotnjacima" pojašnjava Alen Delić iz Udruženja menadžera sigurnosti.

- Infiltrirani i u takve sistemi, kao pružatelji i davatelji određenih usluga, ili mogu biti infiltrirani na način da samo nadgledaju određeni set komunikacija koji se tamo događa - objašnjava Delić.

Čim je u Sloveniju stiglo obaveštenje, mladić je uhapšen, a otkriće za šta je planirao da iskoristi oružje šokiralo je policajce.

- U istrazi je otkriveno da je svrha kupovine oružja bila masakr više osoba u jednoj javnoj ustanovi. Takođe, bilo je naznaka da bi bilo i slučajnih žrtava i u druge dve javne institucije - izjavio je Donža.

Dvadesetogodišnjak je imao popis s imenima osoba koje je želeo da likvidira. Od učiteljica do školskih drugova koji su ga zlostavljali. Komšije nisu htele da stanu pred kaerem, ali otkrivaju da je uhapšeni bio miran i povučen mladić.

Srećom, oružje do Slovenije nije stiglo. Sumnjivu narudžbinu detektovale su američke službe.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.