ZABELEŽEN SNAŽAN RAST BDP-A U SAD-U: U prvom kvartalu 2021. porastao je za 6,4 odsto
SAD, Foto: Printscreen/Youtube

Bdp AMERIKE

ZABELEŽEN SNAŽAN RAST BDP-A U SAD-U: U prvom kvartalu 2021. porastao je za 6,4 odsto

Za celu 2021. godinu predviđaju ekonomsku ekspanziju od blizu 7,0 procenata, što bi bio najbrži rast u jednoj kalendarskoj godini od 1984

Objavljeno:

Bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država zabeležio je u prva tri meseca 2021. godine snažan rast na godišnjem nivou od 6,4 posto, prema preliminarnim podacima vlade objavljenim danas.

Ovaj izuzetan oporavak od prošlogodišnje duboke recesije uzrokovane pandemijom kovid-19, podstakli su jača privatna potrošnja i državni paket pomoći privredi i građanima, izvestava agencija AP.

U vladi i ekonomskim krugovima očekuju da će rezultati za tekući kvartal biti još bolji. Pojedini analitičari procenjuju da bi rast u periodu april-jun mogao da dostigne 10 posto ili više međugodišnje, podstaknut povećanjem broja ljudi koji putuju, kupuju, obeduju u restoranima, odnosno nastavljaju sa potrošačkim navikama kao pre korone.

Ekonomisti kažu da bi široko rasprostranjeno vakcinisanje i trend opadanja broja novih slučajeva infekcija, zamajac ponovnog otvaranja preduzeća, ogromna finansijska infuzija u vidu federalne potrošnje i ozdravljenje tržišta rada trebalo da pomognu da se očuva stabilan rast.

Za celu 2021. godinu predviđaju ekonomsku ekspanziju od blizu 7,0 procenata, što bi bio najbrži rast u jednoj kalendarskoj godini od 1984.

Ekonomski napredak postaje sve očitiji poslednjih nedelja. U martu su američki poslodavci otvorili 916.000 radnih mesta, najviše od avgusta 2020. Istovremeno, porastao je promet u trgovini na malo, povećana je aktivnost proizvodnog sektora, a poverenje potrošača je dostiglo najvišu kotu od početka pandemije.

Brzina ekonomskog oporavka SAD-a je utoliko važnija ako se u obzir uzme obim štete koju je nanela pandemija, počev od marta prošle godine. Usled zatvaranja preduzeća i mera ograničenja kretanja, američka privreda je u periodu april-jun 2020. zabeležila rekordan pad od 31 odsto na godišnjem nivou, nakon čega je narednih meseci krenula uzlaznom putanjom.

Vlada je u današnjem izveštaju o BDP-u navela da je ekonomija zemlje ubrzala rast u kvartalu januar-mart sa nivoa od 4,3 procenta u poslednjem tromesečju 2020.

To je prva od tri procene rasta za poslednji lanjski kvartal, a vlada će u narednih nekoliko nedelja dva puta revidirati tu cifru, prenosi AP.

Bonus video:

01:41

DA ANĐELA DIMITRIJEVIĆ PREŽIVI, PROHODA i NASTAVI DA ŽIVI SVOJ MLADI ŽIVOT!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.