IRANSKI PREDSEDNIK ROHANI: Izrael je naredio, a Tramp je izveo likvidaciju Sulejmanija!
Hasan Rohani, Foto: AP

oštre reči

IRANSKI PREDSEDNIK ROHANI: Izrael je naredio, a Tramp je izveo likvidaciju Sulejmanija!

Iranski predsednik Hassan Rohani izjavio je na sastanku u sredu da Izrael stoji iza januarskog atentata na Sulejmanija

Objavljeno:

General-major Iranske revolucionarne garde (Pasdarani) i komandant formacije Al Kuds Kasem Sulejmani, koji je likvidiran u američkom napadu dronom po izlasku sa međunarodnog aerodroma Bagdan početkom januara 2020, ponovo je spomenut posle više od godinu dana. Ovaj put od strane iranskog predsednika Hasana Rohanija, koji je opisao mrežu kako je skovana likvidacija u koju su umešani bili SAD i Izrael.

Iranski predsednik Hassan Rohani izjavio je na sastanku u sredu da Izrael stoji iza januarskog atentata na Sulejmanija, objašnjavajući da je likvidaciju izveo američki dron po naređenju Izraela.

"Mučeničkom smrću generala Sulejmanija upravljali su "cionisti", iako je bivši američki predsednik Donald Tramp bio komandant i ubica", rekao je Rohani i doda da su sve akcije protiv Irana koje su SAD sprovele zapravo izazvao Izrael.

Međutim iako Rohani nije za svoje tvrdnje pružio nikakve konkretne dokaze, koji bi potkrepili njegove tvrdnje, on je na tom vladinom sastanku često ponavljao opasku o bombi koji je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif u nedavno procurelom snimku spominjao često da je Islamska revolucionarna garda sprovodila svoju diplomatiju u senci.

Na snimcima koji su procureli u javnost Zarif je izjavio da je Sulejmani svojim postupcima činio više štete nego koristi i da je iranski general pokušao da osujeti potpisivanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za 2015. godinu.

U to vreme, Zarif je igrao ključnu ulogu u potpisivanju nuklearnog sporazuma, sa kojim su SAD ukinule stroge sankcije protiv Irana u zamenu za ograničenja nuklearnih mogućnosti ove države.

Zarif je takođe na snimku pohvalio Sulejmanijeve vojne napore, ističući produktivnu saradnju ubijenog komandanta uoči američkih invazija na Avganistan i Irak. Takođe je žalio što je Sulejmanijeva smrt bila težak gubitak za Iran.

Rohani je tokom sastanka primetio da su trake naizgled namenski procurele, jer sui bečki pregovori kojima je cilj ublažavanje tenzija između SAD-a i Irana „na vrhuncu uspeha“.

Bonus video:

00:37

SNIMAK AKCIJE POLICIJE POSLE KOJE JE MARJAN PUCAO SEBI U GLAVU: Osumnjičeni za Sarino ubistvo je OVDE nađen mrtav (UZNEMIRUJUĆE)

(Espreso / Sputnjikl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.