AMBASADA SRBIJE U NJU DELHIJU: Zemlju razara "KOVID OLUJA", crne projekcije predviđaju još ALARMANTNIJU SITUACIJU!
Indija, Foto: Profimedia

KATASTROFA

AMBASADA SRBIJE U NJU DELHIJU: Zemlju razara "KOVID OLUJA", crne projekcije predviđaju još ALARMANTNIJU SITUACIJU!

Pavić kaže da o težini problema govori i činjenica da je u Indiji vakcinisano 145 miliona ljudi, ali da je to i dalje ispod 10 odsto ukupnog broja stanovništva

Objavljeno: 16:42h

Indija beleži globalni rekord u dnevnom broju novozaraženih, a za poslednjih sedam dana "kovid oluje" bilo ih je više od dva miliona, kazao je otpravnik poslova ambasade Srbije u Nju Delhiju Siniša Pavić koji je dodao da bi situacija u drugoj nedelji maja mogla da bude i teža.

"Pojedine projekcije su takve da u drugoj nedelji maja i ove brojke od više od 300.000 novoobolelih dnevno mogu biti nadmašene i mogu da dostignu i pola miliona", rekao je Pavić za Tanjug i podsetio da u Indiji živi 18 odsto svetske populacije.

Pavić kaže da o težini problema govori i činjenica da je u Indiji vakcinisano 145 miliona ljudi, ali da je to i dalje ispod 10 odsto ukupnog broja stanovništva.

Indija
foto: Profimedia

Indija je postala poprište korona oluje, koja je "slomila" zdravstveni sistem, rekao je otpravnik poslova i podsetio da je upravo zbog tako velikog broja zaraženih premijer Indije situaciju nazvao olujom ili cunamijem.

"Poslednjih dana u Indiji se dešava nešto nezabeleženo, još se traži prava reč", rekao je Pavić i dodao da je juče zabeleženo 360.000 novozaraženih.

Pavić podseća da je u februaru 11.000 Indijaca dnevno bilo pozitivno i da je Indija kao proizvođač vakcina bila u mogućnosti da pomaže i drugima i poslala 80 miliona vakcina u druge zemlje, ali da se situacija u aprilu drastično promenila.

Indija
foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, broj novozaraženih prevazišao je 150.000, ubrzo i 300.000 što je indijski, ali i globalni rekord, uključujući i 3.200 smrtnih slučajeva dnevno.

Indijske vlasti u borbi protov korona virusa bitku vode i tako što su mobilisale sve resurse van sistema zdravstvene zaštite, a za pomoć su se obratile i međunarodnoj zajednici.

Kako Pavić kaže, sve to je bilo nepohodno imajući u vidu pojavu novog indijskog soja koji je doprineo porastu broja pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Indija kremacija
foto: Profimedia

Ustanove su ostale bez kiseonika na dva, tri dana, što je paralisalo zdravstveni sistem, rekao je otpravnik poslova.

Indija iz SAD očekuje pomoć - kako vakcine, tako i komponente za povećanje njihove produkcije, rekao je Pavić i dodao da se veliki značaj daje i Sputnjiku V koji u Indiji ulazi u upotrebu 1. maja.

Pavić kaže da je ambasada u kontaktu sa našim državljanima kojih ima više desetina i da nema informacija da je neko od njih zdravstveno ugrožen.

Bonus video:

01:41

SRBIJA RAZVIJA DOMAĆI ANTIGENSKI TEST NA KORONU: Detektovaće čak i nove mutirane sojeve virusa

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.