EVROPSKA KOMISIJA I ASTRAZENEKA NA SASLUŠANJU PRED SUDOM 26. MAJA: Sprovešće se po HITNOM POSTUPKU!
AstraZeneka, Foto: Profimedia

PRAVNA PROCEDURA

EVROPSKA KOMISIJA I ASTRAZENEKA NA SASLUŠANJU PRED SUDOM 26. MAJA: Sprovešće se po HITNOM POSTUPKU!

Saslušanje dve strane pred sudom zakazano je za 26. maj, a odvijaće se po zakonskim procedurama Belgije, navode u Komisiji

Objavljeno:

Evropska komisija pokrenula je pravnu proceduru protiv kompanije Astra Zeneka, a u cilju brzih isporuka ugovornih doza vakcina protiv Kovid-19.

Saslušanje dve strane pred sudom zakazano je za 26. maj, a odvijaće se po zakonskim procedurama Belgije, navode u Komisiji.

"Kada je reč o pravnoj proceduri, mi tražimo ono što smo tražili od početka, a to je brza isporuka dovoljnog broja vakcina na koje građani EU imaju pravo i koje su predviđene potpisanim ugovorom", kaže portaprol Komisije, Stefan de Kersmaker.

U EK naglašavaju da je do pokretanja pravne procedure pred sudom došlo usled neuspeha pregovora sa kompanijom Astra Zenaka, koja je u više navrata, prema mišljenju Komisije, prekršila ugovore o avansnoj nabavci vakcina za EU.

Prvo saslušanje dve strane pred sudom zakazano je za 26. maj i odvijaće se po belgijskim proceduralnim pravilima, a EK će zastupati spoljni pravni savetnici.

Evropska komisija pokrenula je postupak optužujući kompaniju da nije ispunila ugovor o snabdevanju vakcinama protiv kovid-19, kao i za nepostojanje pouzdanog plana kojim bi se obezbedile blagovremene isporuke.

Postupak je javan, sastojaće se od dva ročišta i biće sproveden po hitnom postupku, što znači da bi mogao da bude zaključen za nekoliko nedelja, navela je EK.

Advokat koji zastupa AstraZeneku rekao je na pripremnom počištu da ugovor sa kompanijom nije sadržavao obavezu isporuke vakcina iz svih proizvodnih pogona, preneo je Rojters.

Kompanija ima pogone u zemljama članicama EU, Belgiji i Holandiji, a takođe i u Britaniji, koja je pomogla u razvoju vakcine.

"AstraZeneka duboko žali zbog odluke Evroske komisije da započne pravni postupak u vezi sa Ugovorom o snabdevanju kovid-19", izjavio je advokat kompanije Hakim Bularbat i dodao da nada da će ovaj spor biti rešen što je pre moguće.

Sudija namerava da donese odluku u junu.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.