EPILOG ESPERIMENTALNOG KONCERTA U ŠPANIJI: Od 5.000 ljubitelja muzike samo se DVOJE ZARAZILO KORONOM! (VIDEO)
Koncert, Foto: Printscreen/Youtube

ŠIRENJE ZARAZE

EPILOG ESPERIMENTALNOG KONCERTA U ŠPANIJI: Od 5.000 ljubitelja muzike samo se DVOJE ZARAZILO KORONOM! (VIDEO)

Mesto održavanja Palau može da ugosti do 17.000 ljudi, ali 5.000 prisutnih prošlog meseca nije smelo na tribine, već je bilo ograničeno na plesni podijum

Objavljeno: 12:05h

Naučnici u Španiji nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog meseca učestvovali na velikom eksperimentalnom koncertu.

Šest osoba se zarazilo koronom u roku od 14 dana nakon koncerta u Barseloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u opštoj populaciji, piše BBC.

Oko 5.000 ljubitelja muzike učestvovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali da održavaju distancu.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, četvoro ih je zaraženo negde drugde, a ne na samom događaju, utvrdili su naučnici.

Boris Revolo, virolog koji je učestvovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni Palau Sant Jordi, rekao je da ne može kategorički da isključi da su druge dve osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika verovatnoća da se prenos dogodio negde drugde, prenosi DW.

- Mere koje smo sproveli bile su vrlo sigurne - dodao je.

Španske vlasti su dopustile da koncert benda Love of Lesbian bude deo istraživačkog projekta o širenju virusa, a stopa zaraze među učesnicima je bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barseloni, otkrili su istraživači.

- Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom događaja - rekao je specijalista za zarazne bolesti Žozep Maria Libre na konferenciji za novinare u utorak.

Bend koji je učestvovao u eksperimentu, Love of Lesbian, zahvalio je organizatorima događaja i naučnim savetnicima.

- Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svet kulture slušati onako kako to zaslužuje - objavili su na Twitteru.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom sveta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja.

Zamenik gradonačelnika Barselone Žaume Colboni rekao je da rezultati studije pokazuju da je moguće popustiti mere i ponovno pokrenuti kulturne aktivnosti.

Mesto održavanja Palau može da ugosti do 17.000 ljudi, ali 5.000 prisutnih prošlog meseca nije smelo na tribine, već je bilo ograničeno na plesni podijum.

Bonus video:

00:35

DEFINITIVNO OTKAZANE SVE MANIFESTACIJE U BEOGRADU: Nema tradicionalnih koncerata, ni Ulice otvorenog srca (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.