EVROPSKI PARLAMENT UKINUO IMUNITET GRČKOM POSLANIKU: Osuđenom bivšem članu neonacističke stranke ZLATNA ZORA!
Evropski parlament, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

sređeno

EVROPSKI PARLAMENT UKINUO IMUNITET GRČKOM POSLANIKU: Osuđenom bivšem članu neonacističke stranke ZLATNA ZORA!

Ta odluka je doneta sinoć velikom većinom glasova, 658 poslanika je na tajnom glasanju bilo za ukidanje imuniteta, 25 je bilo protiv, a 10 uzdržano

Objavljeno:

Evropski parlament ukinuo je imunitet grčkom poslaniku Joanisu Lagosu, bivšem članu neonacističke stranke Zlatna zora, koji je u Atini osuđen na 13 godina i osam meseci zatvora zbog "upravljanja zločinačkom organizacijom", saopšteno je danas u Briselu.

Ta odluka je doneta sinoć velikom većinom glasova, 658 poslanika je na tajnom glasanju bilo za ukidanje imuniteta, 25 je bilo protiv, a 10 uzdržano.

Postupak je pokrenut na zahtev grčkih vlasti koje moraju da izdaju evropsku poternicu za Joanisom Lagosom. Ovaj 48-godišnjak je medju 40-ak članova Zlatne zore koji su u oktobru osudjeni nakon pet i po godina maratonskog sudjenja.

Lagos je, kao i čitavo rukovodstvo Zlatne zore, bio u pritvoru nakon ubistva antifašističkog aktiviste u Atini u septembru 2013. godine. Pušten je na uslovnu slobodu 18 meseci kasnije dok je čekao sudjenje.

On je imao parlamentarni imunitet od jula 2019. kada je izabran u Evropski parlament kao predstavnik Zlatne zore koju je nekoliko meseci kasnije napustio.

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i većina osudjenih su u zatvoru, ali je drugi čovek te organizacije Hristos Papas i dalje u bekstvu.

Bonus video:

30:41

USIJANJE DANA - 27.10.2020. TATJANA MACURA, VLADAN GLIŠIĆ: Opozicija u parlamentu Srbije

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.