DOK KORONA KOSI U INDIJI ULTRABOGATAŠI BEŽE IZ NJE: Količina interesa za privatne avione "POTPUNO LUDA"
Plaćaju hiljade dolara, Foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

BEŽE IZ ZEMLJE

DOK KORONA KOSI U INDIJI ULTRABOGATAŠI BEŽE IZ NJE: Količina interesa za privatne avione "POTPUNO LUDA"

Alarmantni brojevi naterali su bogate Indijce da plate hiljade dolare za letove u poslednjem trenutku i privatne avione, dok se uvode ograničenja na putovanja

Objavljeno:

Ultrabogataši iz Indije plaćaju hiljade dolara da pobegnu iz zemlje koja postavlja novi globalni rekord za dnevni broj infekcija korona virusa, četvrti dan zaredom.

Indija je prošle nedelje postala novi epicentar virusa, koji je u potpunosti preplavio zdravstveni sistem i krematorijume u zemlji i doveo do strašnog nedostatka kiseonika.

U nedelju su zdravstveni zvaničnici prijavili 349.691 novi slučaj korona virusa u zemlji. Takođe su prijavili 2.767 smrtnih slučajeva, još jedan dnevni rekord, dok su neke nacije najavile da će uvesti restrikcije na posetioce iz Indije.

Alarmantni brojevi naterali su bogate Indijce da plate hiljade dolare za letove u poslednjem trenutku i privatne avione, dok se uvode ograničenja na putovanja.

Jedna od popularnijih destinacija čini se da su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su na maloj udaljenosti od Indije, a obično postoji na stotine letova do njih. Međutim, UAE su ove nedelje uveli zabranu ulaska putnika iz Indije na 10 dana, od 25. aprila, prenosi Gulf News.

Portparol za čarter kompaniju Air Charter Service India rekao je za AFP da je količina interesa za privatne avione "potpuno luda".

- Imamo 12 letova koji sutra idu za Dubaji i svaki let je kompletno pun - rekao je on u petak.

Još jedan privatni prevoznik, Enthral Aviation, rekao je da je preplavljen stotinama zahteva u poslednjih nekoliko dana.

- Zatražili smo više letelica iz inostranstva da bismo udovoljili potražnji. Iznajmljivanje aviona sa 13 sedišta od Mumbaja do Dubaija košta 38.000 dolara, a avion sa šest sedišta je 31.000 dolara - rekao je portparol ove firme.

Prema njegovim rečima, ljudi prave grupe i dele njihove avione samo da bi dobili sedište.

- Imao neke zahteve za Tajland, ali većina je za Dubaji - istakao je on.

Prema pisanju Sunday Times-a, najmanje osam privatnih aviona odletelo je za Britaniju iz Indije u poslednja 24 sata dok je Velika Britanija sprovodila sopstvenu zabranu putovanja u zemlju.

Izveštava se da su avioni možda koštali više od 138.000 američkih dolara za let od devet sati.

Indija se suočava sa neočekivanim i razarajućim drugim talasom korona virusa. U Nju Delhiju, koji je teško pogođen, navodno jedna osoba umire svakog minuta.

Indija kremacija
foto: Profimedia

Zemlje šalju pomoć Indiji

U toku su međunarodni napori da se pomogne Indiji jer zemlja pati od kritičnog nedostatka kiseonika usred razornog naleta slučajeva korona virusa.

EU priprema hitnu pomoć za Indiju koja se suočava sa rastućom krizom zbog epidemije kovida 19 tokom koje su infekcije i smrtni slučajevi dostigli rekordne nivoe, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Mehanizam Evropske unije omogućava zemljama članicama da koordiniraju pomoć u hitnim slučajevima.

Komesar EU za humanitarnu pomoć Janez Lenarčić rekao je da se doprinos u kiseoniku i lekovima već koordinira iz država članica.

Nemačka će u narednim danima poslati Indiji kiseonik i drugu medicinsku pomoć u nameri da pomogne u zdravstvenoj krizi izazvanoj rasplamsavanjem epidemije korona virusa, najavio je ministar zdravstva Nemačke Hejko Mas.

Francuska će narednih dana poslati respiratornu opremu za kiseonik u Indiju kako bi pomogla zemlji da se nosi sa ozbiljnom krizom izazvanom epidemijom korona virusa, saopšteno je juče iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

SAD će odmah obezbediti sirovine za vakcine protiv kovida 19, medicinsku opremu i zaštitnu opremu kako bi pomogle Indiji da odgovori na ogroman porast infekcija kovida 19, saopštila je juče portparolka Bele kuće.

- Sjedinjene Države rade danonoćno na raspoređivanju raspoloživih resursa i zaliha - rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn, prenosi Rojters. Horn je rekla da će materijali pomoći Indiji u proizvodnji vakcine Kovišild.

SAD će, kako je dodala, poslati i lekove, komplete za brzu dijagnostiku i respiratore.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je sinoć da su SAD odlučne da pomognu Indiji da se izbori sa masovnim skokom slučajeva kovida 19, baš kao što je Indija pomogla Amerikancima kada su američke bolnice bile u problemu početkom pandemije.

- Baš kao što je Indija poslala pomoć Sjedinjenim Državama, kada su naše bolnice bile preopterećene na početku pandemije, odlučni smo u tome da pomognemo Indiji u nevolji -napisao je Bajden na Tviteru.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.