LUKAŠENKO O POKUŠAJU ATENTATA: Otkrio je nove detalje, ko bi rekao da se SVE TO SPREMALO!
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

au

LUKAŠENKO O POKUŠAJU ATENTATA: Otkrio je nove detalje, ko bi rekao da se SVE TO SPREMALO!

Zaverenici su razradili nekoliko scenarija

Objavljeno:

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otkrio je da su lica koja su planirala državni prevrat u zemlji razmatrala nekoliko scenarija za njegovo ubistvo - na paradi povodom Dana pobede 9. maja, napad na kolonu vozila i rezidenciju izvan grada.

- Zaverenici su razradili nekoliko scenarija. Prvobitno s planirali likvidaciju predsednika na paradi 9. maja. Ipak, teško je zamisliti da se tako nešto realizuje u Belorusiji, pa su odustali od prvobitne ideje. Zatim su razmatrali napad na kolonu vozila. Kako bi to realizovali kupili su i prebacili u Belorusiju minobacače ...Ipak, ni taj scenario im ne bi pošao za rukom: iz bezbednosnih razloga automobili u predsedničkoj koloni se kreću velikom brzinom i verovatnoća da budu pogođeni je veoma mala - rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Prema trećem scenariju, naoružani napadači trebalo je da napadnu njegovu rezidenciju izvan grada, pri čemu je, kako je naveo, za „uništenje rezidencije i predsednika izdvojeno 10 miliona dolara a za snajperistu - milion“.

- To nam je poznato odavno. Mislite li da smo ovu operaciju sa Moskvom sproveli navrat-nanos? Pratili smo ih, trebalo je da dođu u Minsk i da sprovedu operaciju. Ali, čim se pojavio taj film (‘Mankurti’, o tome kako su strane službe nameravale da naprave mrežu u Belorusiji) oni su uši načuljili: ‘Ne, u Minsk ne idemo. Kuda ćemo? U Moskvu’. Kontrolisali smo svaki njihov korak - naveo je beloruski predsednik.

On je rekao i da je među učesnicima zavere bio i saradnik beloruske specijalne službe, koji je imao ulogu „generala koji se prodao“.

- To je bio naš agent. Bravo. Hvala mu, on nam je mnogo pomogao, nije se uplašio. Oni su preko njega hteli da dignu vojsku - rekao je Lukašenko.

Podsetimo, Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove.

Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je pre nekoliko dana da je Zenkovič u potpunosti priznao krivicu.

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.