DA LI SLIČNA STVAR SLEDI I OSTATKU SVETA? Nemci uvode poseban zakon za VAKCINISANE!
Foto: EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL

AU

DA LI SLIČNA STVAR SLEDI I OSTATKU SVETA? Nemci uvode poseban zakon za VAKCINISANE!

O izmenama bi se moglo raspravljati već u ponedeljak

Objavljeno: 17:56h

NEMAČKA Vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanima omogućio neke povlastice poput oslobađanja od karantina nakon povratka iz inostranstva.

O izmenama bi se moglo raspravljati već u ponedeljak.

Nemačka ministarka pravosuđa Kristin Lambrečt je za sastanak savezne i pokrajinskih Vlada u poneđeljak pripremila predlog zakonskih promena koji bi vakcinisane oslobodio od nekih mera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije protiv koronavirusa, poput obaveznog testiranja ili karantina nakon povratka iz inostranstva.

- Ako se zaključi da vakcina štiti ne samo one koji su je primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir prilikom formiranja mera koje su na snazi - rekla je socijaldemokratska ministarka Lambrečt u razgovoru za dnevnik Handelsblat. Ona je rekla da se „teoretsko pitanje“ povlastica za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko pitanje.

Manje opasni od negativno testiranih

U jednom dokumentu, kojeg je prvi objavio dnevnik Bild, citira se jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koč u kojem se zaključuje kako vakcinisani protiv koronavirusa poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji pokažu negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani, ali i za one koji su preboleli koronavirus.

Nemački ministar zdravlja iz redova Unije CDU/CSU DŽens Spahn, koji je ovu mogućnost najavio već prije nekoliko nedelja, je rekao da se trenutno unutar Vlade raspravlja o tome kojih mera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni. Tu se pre svega spominje ukidanje mera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i prisiljeni su na desetodnevni karantin.

Olakšana putovanja i šoping

Olakšanja bi moglo biti i svugde gde se, zavisno od epidemiološke situacije, od mušterija traži negativni test na koronavirus, poput frizera, maloprodajnih radnji ili ugostiteljskih objekata, kada budu ponovno otvoreni.

- Potpuna zaštita koju pruža vakcina bi mogla u potpuno

Ministar privrede manje euforičan

Ipak, ministar privrede Peter Altmaier, smanjuje euforiju oko povlastica za vakcinisane. S obzirom na to da bi se one odnosile samo na one koji su u potpunosti imnuziovani, prema Altmaieru bi to moglo potrajati.

- Trenutno je oko 20 odsto građana primilo prvu dozu vakcine. Ne verujem da bi povlastice mogle da stupe na snagu pre maja ili juna - rekao je Altmaier u subotu.

Institut Robert Koh je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu prenositi virus doneo na osnovu ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dve nedelje nakon primanja druge doze.

(Espreso / Novosti)

sti da oslobodi od obveze testiranja - rekao je Spah.

Pre nekoliko nedelja on je izričito naglasio kako se ne radi o „povlasticama“, nego o povratku osnovnih prava građana, koja su privremeno, za vreme trajanja pandemije, stavljna van snage.

Povlastice za vakcinisane, pod kojima se podrazumevaju oni koji su primili obe doze vakcine, bi se mogle vrlo brzo, u sklopu upravo promenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primeniti na saveznom nivou, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.