KIJEV BOMBARDUJE! Zaharova otkrila uznemirujuće informacije
Policija, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

au

KIJEV BOMBARDUJE! Zaharova otkrila uznemirujuće informacije

O kakvoj 'uzdržanoj akciji' i čak o 'koracima ka rešenju' kijevskih vlasti se može govoriti

Objavljeno:

Kijev dovlači tehniku i naoružanje na liniju kontakata na jugoistoku Ukrajine i ne može biti govora o potezima vlasti u pravcu normalizacije situacije, a Evropska unija zatvara oči pred raspoloženjem da se konflikt u Donbasu reši vojnim putem, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

O kakvoj 'uzdržanoj akciji' i čak o 'koracima ka rešenju' kijevskih vlasti se može govoriti u uslovima kada se na liniju kontakta aktivno dovlači oružje i oprema Oružanih snaga Ukrajine, a predgrađa Donjecka se svakodnevno bombarduju ukrajinskim granatama i minama od kojih umiru civili, uključujući i decu?", navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, koji prenosi Sputnjik.

"Cinično izgleda povlađivanje ukrajinskom mitu o mnogobrojnim ruskim jedinicama raspoređenim na granici, uprkos činjenici da su u EU, čini se, i sami zbunjeni ciframa koje im je pružio Kijev. I to u uslovima kada u Briselu ne samo da zatvaraju oči pred raspoloženjem kijevskih vlasti da nasilno rešavaju sukob na jugoistoku, nego ih, voljno ili nevoljno, i sami podržavaju, kaže Zaharova.

Ona je navela da nije moguće na drugačiji način shvatiti povremene izjave rukovodstva EU, upućene Kijevu, poput one: Mi smo na vašoj strani.

Moguće je, da je vreme da evropsko rukovodstvo, umesto podrške ukrajinskim vlastima, počne da podstiče Kijev na odustajanje od agresivne militarističke retorike. I da savesno ispunjava obaveze preuzete u skladu sa paketom mera iz Minskih sporazuma na samitima u normandijskom formatu. U suprotnom, nema sumnje da je upravo Evropska unija, čiji se stav gotovo ne razlikuje od ukrajinskog, zauzela određenu stranu u sukobu i aktivno se prepušta nacionalističkoj politici kijevskih vlasti, rekla je ona.

Zaharova dodaje da EU na taj način snosi odgovornost i za posledice te politike, uključujući drastično i agresivno kršenje prava i sloboda ruskog stanovništva u Ukrajini, kao i oživljavanje ideologije neonacizma i desničarskog ekstremizma.

Zaharova je rekla i da Rusija očekuje da EU prestane da širi ozbiljne dezinformacije o ruskoj agresiji protiv Ukrajine i da počne da traga za tim kako da se normalizuje saradnja s Moskvom.

Ona je dodala da to ide u prilog težnji Brisela da stekne stratešku autonomiju u odnosu na partnere sa druge strane okeana u novom multipolarnom svetu.

Bonus video:

01:52

SPECIJALISTA ZA TERORIZAM: Cilj terorističkih napada u Francuskoj je zastrašivanje stanovništva! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.