RIJAD PREKIDA UVOZ VOĆA I POVRĆA IZ LIBANA: Razlog - DROGA!
Voće, Foto: Emilija Jovanović

optužbe

RIJAD PREKIDA UVOZ VOĆA I POVRĆA IZ LIBANA: Razlog - DROGA!

Libanski proizvodi se koriste za šverc droge

Objavljeno:

Saudijske vlasti saopštile su danas da će obustaviti uvoz voća i povrća iz Libana uz obrazloženje da se pošiljke te robe često koriste za šverc droge i da su libanske vlasti malo uključene u rešavanje tog pitanja.

"Libanski proizvodi se koriste za šverc droge, a proizvodi koji se najviše koriste za to su voće i povrće", saopštila je saudijska vlada, a prenosi agencija SPA.

Vlada je navela da će zabraniti ulazak ili prolazak kroz zemlju libanskog voća i povrća, a mera stupa na snagu u nedelju.

Ta mera će trajati sve dok libanske vlasti ne pruže dovoljne garancije o merama preduzetim protiv sistematskog šverca.

Saudijske vlasti navele su da su u nekoliko navrata upozorile Liban da postoje problemi i dodale da Libanci za sada nisu ništa preduzeli.

SPA je prenela video snimak na kojem saudijski policajci iz kutija sa narom i drugim voćem vade kesice sa amfetaminom.

Saudijska carina je na luci Džeda zaplenila više od 5,3 miliona tableta kaptagona. Kaptagon je na bazi amfetamina i ilegalno se proizvodi u Libanu i verovatno u Siriji i Iraku.

Kaptagon je prvenstveno namenjen tržištu u Saudijskoj Arabiji. Poznato je da su ga koristili džihadisti Islamske države jer kao aktivni psihostimulans, ublažava fizičku bol i daje osećaj neustrašivosti.

Rijad se inače distancirao od Bejruta, nekada bliskog partnera, zbog rastućeg uticaja šiitskog pokreta Hezbolah povezanog sa saudijskim regionalnim rivalom, Iranom.

Bonus video:

01:24

ŠOKANTNO! NARKOTICI PRISUTNI U SVIM JAVNIM POSLOVIMA: Psihoterapeut OTKRIVA KOGA je DROGA sve obuzela (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.