LEPOSAVIĆ TRAŽI OBUSTAVU POSTUPKA O SUKOBU INTERESA: Optužba zasnovana na "činjenično neistinitim" argumentima
Vladimir Leposavić, Foto: Printscreen/Youtube

pisano izjašnjenje

LEPOSAVIĆ TRAŽI OBUSTAVU POSTUPKA O SUKOBU INTERESA: Optužba zasnovana na "činjenično neistinitim" argumentima

Leposavić je pozvao agenciju za sprečavanje korupcije i njenu direktorku kao odgovorno lice da prestanu sa postupanjima koja su, kako navodi, očigledno nezakonita i profesionalno ponižavajuća

Objavljeno:

Ministar pravde Vladimir Leposavić negirao je danas tvrdnje Agencije za sprečavanje korupcije, da je u vreme vršenja javne funkcije javni interes podredio poslovnom i privatnom interesu jedne verske zajednice Mitropolije crnogorsko-primorske i četiri eparhije koje deluju na teritoriji Crne Gore.

Leposavić je saopštio da je u pisanom izjašnjenju koje je danas dostavio Agenciji za sprečavnje korupcije, zahtevao da bude doneta odluka da u konkretnom predmetu nema nikakve povrede Zakona o sprečavanju korupcije.

Leposavić je pozvao agenciju za sprečavanje korupcije i njenu direktorku kao odgovorno lice da prestanu sa postupanjima koja su, kako navodi, očigledno nezakonita i profesionalno ponižavajuća.

U reagovanju na pokrenuti postupak, Leposavić, čije razrešenje sa ministarske pozicije traži premijer Zdravko Krivokapić zbog izjave o Srebrenici, ističe da od stupanja na javnu funkciju, nije bio u poslovnom odnosu sa bilo kojim fizičkim ili pravnim licem, kao i da zbog toga Agencija nije bila dužna da uopšte pokreće predmetni postupak.

Leposavić je naveo da je ova optužba zasnovana na "činjenično neistinitim i pravno besmislenim argumentima" da je raniji predlog zakonskih izmena Srpske pravoslavne crkve, čiji je on bio pravni savetnik, identičan vladinom predlogu izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti.

Naveo je da je radeći u ime i za račun Mitropolije crnogorsko-primorske SPC doveo poslanike u zabludu prilikom njihovog izjašnjenja o predloženom tekstu zakonskih izmena.

- Javni interes nalaže da građani budu upoznati sa detaljima ovog i ovakvog postupka, i to ne zbog nesporno legitimnih i legalnih izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koliko zbog zabrinjavajuće neprofesionalnog i neetičnog postupanja Agencije za sprečavanje korupcije koja sigurnim korakom postaje simbol urušavanja legaliteta u Crnoj Gori, istakao je Leposavić, preneo je portal RTCG.

Ukazuje da je Agencija prethodno trebalo da utvrdi činjenično stanje i konstatuje da je predlog zakonskih izmena Srpske pravoslavne crkve daleko od identičnog kasnijem zakonskom predlogu koji je vlada dostavila Skupštini Crne Gore", kazao je on.

Agencija je, inače, postupak protiv Leposavića pokrenula na osnovu anonimne prijave.

Bonus video:

00:12

SNIMAK IZ SVEMIRA! Pogledajte kako se Beograd promenio za samo 35 godina

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.