I SI ĐINPING O KLIMATSKIM PROMENAMA: Potrebna je saradnja CELOG SVETA
Si Đinping, Foto: Printscreen Youtube

samo tako

I SI ĐINPING O KLIMATSKIM PROMENAMA: Potrebna je saradnja CELOG SVETA

Obraćajući se skupu putem video veze iz Pekinga, Si je rekao da se svet suočava sa teškoćama

Objavljeno: 18:19h

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je večeras na Medjunarodnom samitu o klimatskim promenama da bi medjunarodna zajednica trebalo da pokaže ambiciju i spremnost da hrabro snosi svoju odgovornost i da ujedini napore kako bi izgradila zajednicu kolektivnog života čovečanstva i prirode, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Obraćajući se skupu putem video veze iz Pekinga, Si je rekao da se svet suočava sa teškoćama u pogledu globalnog upravljanja životnom sredinom bez presedana i da dodao da su "čista voda i zelene planine najdragocenija blaga".

"Zaštita ekološke i životne sredine je zapravo zaštita proizvodne snage, poboljšanje ekološke i životne sredine je zapravo razvijanje proizvodne snage. Moramo da suzbijemo delovanje koje škodi i uništava ekologiju i životnu sredinu, kako bi očuvana ekološka i životna sredina bila podrška za globalni privredni i društveni održiv razvoj", kazao je Si.

Kineski predsednik je naglasio da čovečanstvo mora da na osnovu medjunarodnih zakona insistira na principima pravednosti i pravde, da mu efikasna aktivnost bude orijentacija, kako bi se očuvao medjunarodni sistem u čijem se centru nalaze UN.

"Moramo da ujedinimo snage, da saradjujemo a ne da optužujemo jedni druge. Moramo da insistiramo na našem cilju i da budemo istrajni, da držimo data obećanja", rekao je Si.

Prema njegovim rečima, razvijene zemlje moraju da pokažu veću ambiciju i aktivnosti, da "praktično pomažu zemljama u razvoju, da podižu njihove sposobnosti, da im obezbede svestranu podršku kroz finansije i tehnologiju".

"Cilj mora biti podizanje sposobnosti, ali i izbegavanje postavljanja trgovinskih prepreka kako bi se ubrzao zeleni i niskougljenični razvoj", dodao je kineski predsednik.

Si je rekao da Kina pozdravlja korak SAD da se vrate u multilateralni mehanizam upravljanja klimom.

"Kina i SAD su nedavno objavile Zajedničko saopštenje o reagovanju na klimatsku krizu, a kineska strana očekuje da će medjunarodna zajednica, uključujući i SAD, uložiti napore u unapredjenje globalnog upravljanja životnom sredinom", dodao je kineski predsednik.

Si je podsetio da je Kina upisala izgradnju ekološke civilizacije u Ustav Narodne Republike Kine. On je dodao da Kina insistira na zelenoj transformaciji ekonomskog i društvenog razvoja i ostvarenju razvoja koji se bazira na ekologiji i niskoj emisiji ugljenika.

Kineski predsednik je istakao da je saradnja u oblasti ekološke civilizacije važan deo Inicijative Pojas i put.

"Kina je inicirala niz ekoloških akcija i preduzela brojne ekološke mere u oblasti infrastrukture, energetike, saobraćaja i finansija", zaključio je Si.

Bonus video:

01:31

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE PRIORITET: Sve više površina pod biciklističkim stazama! Vlasti dele i besplatna svetla (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.