EMA: Korist od Džonson i Džonson vakcine je ipak veći od rizika pojave krvnih ugrušaka
Vakcina, Foto: Profimedia

DŽONSON I DŽONSON I RIZIK

EMA: Korist od Džonson i Džonson vakcine je ipak veći od rizika pojave krvnih ugrušaka

Evropska agencija za lekove je navela da bi ove retke poremećaje krvi trebalo smatrati vrlo retkim neželjenim efektima vakcine

Objavljeno:

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je ustanovljena moguća veza izmedju vakcine Džonson i Džonson protiv kovida - 19 i retkom pojavom stvaranja krvnih ugrušaka ali je istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika.

Stručnjaci EMA su rekli danas da bi na etiketi Džonson i Džonson ;vakcine protiv kovida-19 trebalo dodati upozorenje o stvaranju neobičnih krvnih ; ugrušaka.

Evropska agencija za lekove je navela da bi ove retke poremećaje krvi trebalo smatrati "vrlo retkim neželjenim efektima vakcine".

Prošle nedelje, kompanija Džonson i Džonson zaustavila je distribuciju vakcina Evropi pošto su zvaničnici američkih zdravstvenih vlasti stopirale vakcinu te kompanije iz predostrožnosti posle izveštaja da je šest osoba u SAD kao nuspojavu na vakcinu imalo stvaranje krvnih ugrušaka, medju skoro sedam miliona vakcinisanih.

Evropski zvaničnici su rekli da su uzeli u obzir sve trenutno dostupne dokaze iz SAD, medju kojima i osam izveštaja o ozbiljnim slučajevima retkih krvnih ugrušaka povezanih sa niskim nivoom trombocita, uključujući i jedan smrtni slučaj.

Američka kompanija je savetovala evropskim vladama da čuvaju svoje doze Džonson i Džonson vakcine ;sve dok regulator EU za lekove ne izda smernice o njihovoj upotrebi.

Prošle nedelje Južna Afrika je prekinula upotrebu vakcine posle obustavljanja u SAD, a Italija, Rumunija, Holandija, Danska i Hrvatska uskladištile su svoje doze.

Bonus video:

(Espreso/Beta-AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.