DRŽAVA KOJA JE POBEDILA KORONU! ŠKOLE SE OTVARAJU, NEMA VIŠE MASKI NA OTVORENOM: Šta stoji iza njihovog uspeha?
Napredak u borbi protiv pandemije očigledan, Foto: Profimedia

OGROMAN NAPREDAK

DRŽAVA KOJA JE POBEDILA KORONU! ŠKOLE SE OTVARAJU, NEMA VIŠE MASKI NA OTVORENOM: Šta stoji iza njihovog uspeha?

Započevši kampanju vakcinacije u decembru prošle godine, Izrael je među prvim zemljama koje imaju najbrži napredak u imunizaciji po stanovniku

Objavljeno:

Izrael je ukinuo restrikciju nošenja zaštitnih maski na otvorenom i potpuno otvorio škole, pošto zvaničnici veruju da je "napredak" u borbi protiv pandemije očigledan. Manje od 1 procenta nedavnih testova Covid-19 pokazalo se pozitivnim.

Nacionalna zabrana izlaska bez obaveznih zaštitnih maski je ukinuta u nedelju. Sve škole, od vrtića do 12. razreda, takođe će se potpuno otvoriti, jer su delimično bile zatvorene više od godinu dana. Većina časova će se održavati u pretpandemijskim uslovima, bez mera socijalnog distanciranja, ali će učenici i dalje morati da nose maske u zatvorenom prostoru, osim kada su u školskoj teretani ili menzi.

Zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima i dalje ostaju obavezne, a medicinski zvaničnici preporučuju i nastavak nošenja maski kada se prisustvuje velikom okupljanju na otvorenom. "Moramo da se ponašamo korektno kako ne bismo smanjili postignuti napredak", upozorio je šef izraelskog ministarstva zdravlja, Čezi Levi.

Država "rizikuje" u ublažavanju epidemioloških mera, posebno u školama, upozorio je zvaničnik, podsećajući građane da 20 odsto nastavnika još uvek nije vakcinisano. Deci mlađoj od 16. godina još uvek nije dozvoljena vakcinacija, ali bi dozvola mogla biti sledećeg meseca, uz predlog da postoji program za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15. godina.

Možda će biti potrebno neko vreme da se prilagodi povratku redovnog učenja, priznao je izraelski ministar zdravlja. "Povratak rutini prati strah od stvorenih praznina", rekao je ministar u pismu koje je citirao Džerusalim Post, dodajući: "Strah od korona virusa, koji još nije napustio svet, lebdi iznad nas."

Više od 5.3 miliona Izraelaca je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a skoro 5 miliona - što je više od polovine populacije - je potpuno cepljeno sa dve doze, navodi ministarstvo zdravlja. Od preko 14.000 testiranih osoba, u petak je dijagnostikovano 100 pozitivnih slučajeva, što je oko 0.7 procenata testiranih uzoraka, rekli su zvaničnici. Trenutno postoji oko 2.600 aktivnih slučajeva Covid-19 u toj zemlji.

Započevši kampanju vakcinacije u decembru prošle godine, Izrael je među prvim zemljama koje imaju najbrži napredak u imunizaciji po stanovniku. Uglavnom je korišćena vakcina Fajzer/BionTek.

"Stopa zaraze u Izraelu je vrlo niska, zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcina... samim tim je moguće ublažavanje (ograničenja)", citirala je AFP novinska agencija Ministra zdravlja Juli Edelstin. Prema lokalnim medijima, on je takođe pomenuo Izrael kao prvu vakcinisanu državu.

Ranije ove nedelje, Izrael je najavio da će dozvoliti vakcinisanim stranim turistima koji dolaze u grupama da uđu u zemlju od kraja Maja. Oni će biti podvrgnuti PCR testu pre nego što se ukrcaju u avion za Izrael, i moraće da dokažu vakcinaciju ili oporavak od korona virusa po dolasku na aerodrom Ben Gurion.

Bonus video:

00:23

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Sandra Bugarski pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreo/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.