VAŠINGTON KONAČNO PRIZNAO ZAŠTO PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE! Bajden je direktno izvršio jedno naređenje
Bajden i Putin, Foto: Printscreen/youtube

ODLUČENO

VAŠINGTON KONAČNO PRIZNAO ZAŠTO PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE! Bajden je direktno izvršio jedno naređenje

Međutim, američki mediji ističu da je američki predsednik Džo Bajden naredio da se vrate dva ratna broda koji su krenuli u Crno more zbog povećanih tenzija između Ukrajine i Rusije, prenosi "New York Post".

Objavljeno:

Bajden se pre nekoliko dana čuo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali od tada su se mnoge stvari promenile.

Veliku pažnju svetske javnosti privukla je odluka Sjedinjenih Američkih Država da uvede nove sankcije Rusiji.

Kako se navodi, sankcije se odnose na preko 30 osoba i kompanija, ali je i doneta odluka da se iz te zemlje protera 10 ruskih diplomata.

Razlog ovog poteza jeste to što se Rusija, prema mišljenju Vašingtona, mešanje Moskve u američke izbore 2020. godine, ali i sajber napad za koji američka vlada optužuje zvanični Kremlj.

Međutim, američki mediji ističu da je američki predsednik Džo Bajden naredio da se vrate dva ratna broda koji su krenuli u Crno more zbog povećanih tenzija između Ukrajine i Rusije, prenosi "New York Post".

Bajden je pre dva dana razgovarao telefonskim putem sa Putinom, te je ruskom predsedniku rekao da SAD podržavaju "suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine" i svom rivalu poručio "da odustane od Ukrajine".

Merkel i Bajden za sklanjanje trupa

Zapadne zemlje brine razvoj situacije u Ukrajini, te je taj konflikt bio tema razgovora Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Rusija i Ukrajina održale su u sredu istovremene vojne vežbe dok su ministri spoljnih poslova i odbrane NATO-a započeli hitne razgovore o nagomilavanju ruskih trupa u blizini ukrajinske granice, navodi Reuters.

Merkelova i Bajden pozvali su Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice i tako deeskaliraju tenzije u regionu.

"Rusija će snažno odgovoriti"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su neprijateljski koraci SAD opasno podigli temperaturu konforntacije između Moskve i Vašingtona i da će SAD morati da plati za narušavanje bilateralnih veza.

Rusija će snažno odgovoriti na nove sankcije koje su im uvele SAD, rekao je danas visokorangirani diplomatski izvor za TASS.

"Pomeranje trupa naše unutrašnje pitanje"

Podsećanja radi, Putin i Merkel razgovarali su prošle nedelje o situaciji u Ukrajini. Ruski predsednik je tada poručio nemačkoj kancelarki da je Rusija slobodna da svoje oružane snage razmešta unutar svoje teritorije po svom slobodnom nahođenju.

- Predsednik je pružio potrebna objašnjenja. Prvo, apsolutno smo slobodni da premeštamo svoje oružane snage i bilo koje druge jedinice na teritoriji Rusije po sopstvenom nahođenju. Kao drugo, Ukrajina se nesumnjivo pretvara u potencijalno vrlo nestabilan region, a svaka zemlja koja blizu svojih granica ima nestabilnu i eksplozivnu regiju, preduzima mere za očuvanje sopstvene bezbednosti - izjavio je tada portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.