KAKO JE PANDEMIJA KORONE UTICALA NA GLOBALNU EKONOMIJU: Kina jedna od retkih zemalja sa pozitivnim podacima (FOTO)
Svaka zemlja ima svoju jedinstvenu priču, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

UTICAJ EPIDEMIJE

KAKO JE PANDEMIJA KORONE UTICALA NA GLOBALNU EKONOMIJU: Kina jedna od retkih zemalja sa pozitivnim podacima (FOTO)

Južna Koreja je još jedan primer kako je suzbijanje epidemija na početku isplatilo dividende kada je reč o ekonomiji

Objavljeno:

Budući da se čitav svet još uvek bori sa pandemijom korona virusa, svaka zemlja ima svoju jedinstvenu priču. Iako su odgovori i strategije vlada imali direktne, a ponekad i razorne efekte na ljudski danak krize, način na koji su nacionalne ekonomije ragovale u 2020. godini se takođe veoma razlikovao, kao što pokazuje ikonografija koristeći podatke OECD-a.

Kina, prva zemlja koja je osetila efekte virusa zabeležila je najveći međugodišnji pad kvartalnog BDP-a u K1, kada je proizvodnja opala za skoro 7 procenata. Od tada je, međutim, azijska ekonomska sila jedna od retkih zemalja koja je u poslednja tri kvartala 2020. godine zapravo objavila pozitivne podatke.

Južna Koreja je još jedan primer kako je suzbijanje epidemija na početku isplatilo dividende kada je reč o ekonomiji. Brojevi slučajeva znatno su porasli 2021. godine, ali Koreja je 2020. godine pružila nacrt kako je najbolje nositi se sa pandemijom korona virusa. To se ogleda u njihovoj ekonomskoj proizvodnji koja je, uprkos tome što je bleđa u odnosu na Kinu, ostala stabilna i uvek ispred globalnog proseka.

Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su se, međutim, borile tokom 2020. godine, ne samo u pogledu novoobolelih i smtnih slučajeva, već, posebno u slučaju Velike Britanije i ekonomski. Džonsonova vlada nadzirala je jedan od najvećih padova BDP-a svih razvijenih ekonomija u K2 i godinu dana je bila dosledno i čvrsto ispod prosečne stope rasta OECD-a. Iako su Sjedinjene Države imale natprosečne rezultate tokom 2020. godine, poređenje sa glavnim rivalom Kinom stvari stavlja u perspektivu.

Infographic: How Economies Reacted to Covid Varies Substantially | Statista You will find more infographics at Statista

Bonus video:

00:22

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Mirjana Petrović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.