AMERIKA ODUSTALA OD SLANJA RATNIH BRODOVA U CRNO MORE: Šef turkse diplomatije Čavušoglu potvrdio!
Brod, Foto: Printscreen/Youtube

staju sa tim

AMERIKA ODUSTALA OD SLANJA RATNIH BRODOVA U CRNO MORE: Šef turkse diplomatije Čavušoglu potvrdio!

Usmeno su nam rekli da je prolazak brodova otkazan

Objavljeno:

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potvrdio je da je Amerika odustala od upućivanja ratnih brodova u Crno more. Prema planu, trebalo je da američki ratni brodovi sredinom aprila prođu kroz Bosfor na putu ka Crnom moru.

"Usmeno su nam rekli da je prolazak brodova otkazan. Ipak, ako promene odluku imaju još tri dana da iskoriste prethodno obaveštenje i pošalju brodove, obaveštenje će još važiti. Ako brodovi ne prođu u roku od tri dana moraće ponovo da nas obaveste 15 dana pre predviđenog prolaska“, rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme Amerika je uputila 14 obaveštenja o prolasku svojih ratnih brodova u Crno more, a pet je potom otkazano.

Turska je prethodno, u skladu sa Konvencijom iz Montrea, obavestila sve potpisnice da će američki ratni brodovi proći iz Sredozemnog u Crno more i obrnuto.

Izvor u turskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao je ranije da je Vašington obavestio Ankaru o prolasku svoja dva vojna broda kroz Bosfor u Crno more gde će se nalaziti od 14-15. aprila do 4-5.maja.

TV kanal NTV je potom objavio da se radi o razaračima „Ruzvelt“ i „Donald Kuk“.

Političari u Rusiji ocenili su da je ovaj potez samo dolivanje ulja na vatru.

Podsetimo, SAD su dužne da, u skladu sa Konvencijom iz Montrea, 14 dana ranije obaveste o kretanju brodova ka Crnom moru, ali kako su naveli mediji, nije poznato da li je to već učinjeno.

Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, omogućava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države.

Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.

Bonus video:

00:44

KINA OBORILA REKORD: Spustila podmornicu na blizu 11.000 METARA ispod mora! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.