BAJDEN O SITUACIJI U AVGANISTANU: Vreme je da se okonča RAT, povlačenje trupa se poklapa sa BITNIM DATUMOM!
Džo Bajden, Foto: Profimedia

OBEĆANJE

BAJDEN O SITUACIJI U AVGANISTANU: Vreme je da se okonča RAT, povlačenje trupa se poklapa sa BITNIM DATUMOM!

Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Ganijem istakao da će SAD nastaviti da podržavaju građane Avganistana u smislu razvoja, humanitarnih pitanja i bezbednosti

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će SAD nakon povlačenja američkih trupa nastaviti da podržavaju Avganistan, ali ne i vojno.

"Vreme je da se okonča najduži rat i da se američke trupe vrate kući. To možda nije nešto o čemu sam ja kao predsednik pregovarao, ali je nešto što su SAD dogovorile", izjavio je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući, prenosi BBC.

Navodi da se povlačenje trupa poklapa sa 20. godišnjicom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, a da je američki predsednik potvrdio da će se povlačenje sve završiti pre tog datuma.

Glas Amerike prenosi da je Bela kuća saopštila da je Bajden u međuvremenu razgovarao i sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem i da su dvojica državnika izrazila posvećenost snažnom bilateralnom partnerstvu nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Ganijem istakao da će SAD nastaviti da podržavaju građane Avganistana u smislu razvoja, humanitarnih pitanja i bezbednosti, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Prema sporazumu sa talibanima koji je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa postigla 2020, SAD su se obavezale da će u fazama povući svoju vojsku iz Avganistana do 1.maja, a talibani su se obavezali da će početi mirovne pregovore sa avganistanskom vladom i boriti se protiv terorističkih grupa, pre svega ogranka "Islamske države" u zemlji.

Američki predsednik Bajden juče je potvrdio da će SAD započeti konačno povlačenje vojske iz Avganistana 1. maja i da će ono biti završeno pre 11. septembra, a sprovedeno bezbedno i potpuno usklađeno sa saveznicima, kao i da je o svojoj odluci razgovarao sa bivšim predsednikom Džordžom Bušom.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.