NEJASNA SITUACIJA OKO DŽONSON I DŽONSON VAKCINA: Preispituje se 6 prijavljenih slučajeva UGRUŠAKA U MOZGU!
Vakcina Džonson i Džonson, Foto: Profimedia

ludilo s tim

NEJASNA SITUACIJA OKO DŽONSON I DŽONSON VAKCINA: Preispituje se 6 prijavljenih slučajeva UGRUŠAKA U MOZGU!

Iz CDC su saopštili da će odluku o novom sastanku doneti do petka, a očekuje se da bi to moglo biti u roku od nedelju do 10 dana,

Objavljeno:

Situacija oko nastavka upotrebe vakcina protiv Kovid 19 proizvođača Džonson i Džonson i dalje je nejasna pošto je američko zdravstveno telo zatražilo više podataka pre nego donese odluku o tome kako i da li da nastavi upotrebu vakcine, odgađajući time glasanje za nedelju ili više dana.

Rojters prenosi da je Savetodavna komisija Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odlučila da odloži glasanje o tome kako najbolje koristiti vakcinu Džonson i Džonson, a ovo telo trenutno preispituje šest prijavljenih slučajeva retkih ugrušaka u mozgu kod žena koje su vakcinisane, dan nakon što su FDA i CDC zajednički preporučili njenu suspenziju zbog procene problema.

FDA je u e-poruci Rojtersu rekla da nastavlja sa pregledom podataka o bezbednosti vakcina, u partnerstvu sa CDC-om, i da će pružiti više informacija o dodatnim naučnim dokazima čim postanu dostupni.

Iz CDC su saopštili da će odluku o novom sastanku doneti do petka, a očekuje se da bi to moglo biti u roku od nedelju do 10 dana, navodi agencija.

Rojters prenosi da bi komisija mogla da preporuči ograničavanje upotrebe vakcine na određene starosne grupe radi smanjenja rizika i verovatno će izdati savete zdravstvenim radnicima o tome kako prepoznati simptome i lečiti te pacijente.

Šest slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka, sve kod žena mlađih od 50 godina, zabeleženo je u 7,2 miliona doza primenjenih doza vakcine Džonson i Džonson u SAD.

Jedna od šest žena je umrla, a tri su i dalje hospitalizovane, a ovi slučajevi su od saveznih zdravstvenih zvaničnika i imunolokih stručnjaka ocenjeni kao izuzetno nizak rizik, posebno u odnosu prema potencijalnim posledicama od oboljevanja od KOVID-19, navodi agencija.

Bonus video:

02:17

MARIJA GNJTOVIC U USIJANU DANA: Koliko traju antitela od različitih proizvođača vakcina

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.