ŠVAJCARSKA DANAS OBJAVILA: Od 19. aprila počinjemo sa ublažavanjem ANTIKOVID MERA
Švajcarska, Foto: Printscreen/Youtube

KORONA VIRUS

ŠVAJCARSKA DANAS OBJAVILA: Od 19. aprila počinjemo sa ublažavanjem ANTIKOVID MERA

Dnevna stopa zaraze je otprilike jednaka onoj u Italiji i Nemačkoj ali je manja od proseka Evropske unije i tri puta manja nego u Francuskoj

Objavljeno:

Švajcarska je objavila danas da ublažava antikovid mere što je u suprotnosti sa velikim delom Evrope, a to se sprovodi iako se epidemiološka situacija pogoršala poslednjih nedelja po priznanju same savezne vlade.

Od 19. aprila će ponovo biti moguće organizovanje manifestacije sa publikom, biće dozvoljene sportske i kulturne aktivnosti unutra i restorani će moći da otvore bašte, saopštio je danas Savezni savet posle velike kampanje najteže pogođenih sektora u prilog ponovnog otvaranja ekonomije.

Dnevna stopa zaraze je otprilike jednaka onoj u Italiji i Nemačkoj ali je manja od proseka Evropske unije i tri puta manja nego u Francuskoj.

Savet je naveo da je epidemiološka situacija i dalje krhka i da se čak pogoršala poslednjih nedelja, kao i da se još ne zna kakav će biti efekat uskršnjih praznika ali da se smatra da uslovi dozvoljavaju umereno ublažavanje mera.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao je da odgovorno ponašanje najvećeg dela ; Švajcaraca omogućuje progresivno ponovno otvaranje.

Savet je naveo da su mogli da drže kontrolu nad pandemijom i da delimična otvaranja u martu nisu dovela do velikog skoka infekcija, što omogućuje da se nastavi u tom smeru. Vakcinacija napreduje dobro, po oceni Saveta, gotovo polovina starijih od 80 godina i oko 30 odsto onih izmedju 70 i 79 godina su potpuno vakcinisani, a prijemi u bolnice su relativno na niskom nivou. U Švajcarskoj od oko 8,6 miliona stanovnika do sada je dato 1,8 miliona doza vakcina, a 686.000 osoba je dobilo obe doze vakcine Fajzer/Biontek ili Moderna.

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.