MINISTAR ZDRAVLJA AUSTRIJE PODNEO OSTAVKU: Anšober nema više SNAGE, mora da povuče RUČNU!
Rudolf Anšober, Foto: PrintscreenYoutube

odlučio je

MINISTAR ZDRAVLJA AUSTRIJE PODNEO OSTAVKU: Anšober nema više SNAGE, mora da povuče RUČNU!

Anšober je, na vanrednoj konferenciji za štampu, saopštio da se suočio sa situacijom da je počeo da ima zdravstvene probleme zbog velikog pritiska i previše rada

Objavljeno:

Ministar zdravlja i socijalnih pitanja Austrije Rudolf Anšober podneo je danas ostavku, jer nema više snage da vodi ovu važnu ustanovu u vreme borbe protiv pandemije.

Anšober je, na vanrednoj konferenciji za štampu, saopštio da se suočio sa situacijom da je počeo da ima zdravstvene probleme zbog velikog pritiska i previše rada.

Kada sam došao na čelo ovog Ministarstva pre 15 meseci, želeo sam da dam sve od sebe. Međutim, posle mesec dana suočili smo se sa najvećom pandemijom u poslednjih 100 godina. Od tada sam 14 meseci neprestanor radio, bez ijednog slobodnog dana. Očigledno da sam se preradio, objasnio je on u emitovanom obraćanju.

Kazao je da proteklih nedelja ne oseća da je u punoj snazi, i naveo da je počeo da se suočava sa problemom povećanog pritiska i šećera, što su sve posledice preopterećenja.

Rekao je da je imao kolaps pre par nedelja, da je bio u bolnici, i da je posle toga pokušao da se vrati poslu, ali se ponovo suočio sa istim problemom.

Podsetio je da je pre devet godina imao burnout, i da je ovo nešto malo drugačije, da mu je sada nestala snaga.

Osetio sam da moram da povučem ručnu. Smatram da je u aktuelnoj situaciji zemlji potreban ministar koji je u punoj snazi. Ja to trenutno nisam i neću biti u dogledno vreme. Pandemija ne pravi pauzu i zato ministar zdravlja ne može imati pauzu, dodao je Anšober.

Preneo je da je zamolio predsednika Austrije Aleksandera van der Belena da do ponedeljka prihvati novog ministra zdravlja, a do tada će njegovu dužnost obavljati vicekancelar Verner Kogler.

Rekao je da je pre 15 meseci preuzeo dužnost sa velikim elanom i namerama da mnogo toga reformiše.

Dosta toga što je planirano, kaže je započeto i pripremljeno, ali je sve zaustavila pandemija korona virusa.

Ta pandemija je promenila živote svih nas, pa i moj. Mnogi ministri zdravlja u EU više nisu na funkciji. U Cceškoj već imaju četvrtog ministra zdravlja od izbijanja pandemije, objasnio je Anšober.

Rekao je da je bilo teško postizati konsenzus između odgovornosti, hitnosti, populuzma i partijskih interesa.

Naglasio je da je u pandemiji nije moguće ne praviti greške, jer se radi o nečemu sasvim novom, ali i naglasio da smatra da je dosta toga dobrog urađeno.

Istakao je da je za uspešnost u borbi protiv pandemije potrebna podrška građana, poštovanje mera.

Uvek smo bili uspešni kada smo bili jedinstveni u politici i stanovništvu. Prvi talas bio je obeležen jedinstvom, u drugom talasu bilo je već podela, bila je osetna povećana agresivnost protivnika mera, što sam primetio time što sam dobijao pretnje smrću, rekao je on.

Anšober je istakao da je kod trećeg talasa primetio da su konflikti usled različitih interesa postajali sve veći.

Osećao sam se sve usamljenijim, ali sam sretan što smo zaustavili popuštanje mera, objasnio je on.

Apelovao je na sve koji će imati odgovornost u budućnosti da pandemiju ne potcenjuju.

Anšober ukazuje da je prvi problem mutacija virusa, drugi da više od jedne trećine stanovništva neće da se testira, treći da više od terćine neće ni da se vakciniše, a da je četvrti problem sa kojim se suočava zemlja, a to je da ima sve više onih koji se bore sa teškim posledicama Kovida.

Na mesto ministra zdravlja, kako spekulišu mediji, mogao bi doći Sstefan Valner, aktuelni generalni sekretar u Ministarstvu.

Valner je osoba, koja je do sada uvek delovala iz pozadine, i koja je ne beži od sukoba sa većim koalicionim partnerom Narodnom partijom Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca.

Bonus video:

01:51

Najstariji Čačani vakcine dobijaju i po kućama

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.